2018-10-30
今晚放假同朋友去了間唔錯嘅餐廳食lunch,質素唔錯,價錢可以接受,個lunch menu 有幾個選擇,我們就選了個特上套餐$330,一個lunch 好似好貴,但全程廚師在你面前一道一道菜為你準備,同埋顧及客人之飲食節奏準備下一道菜式,如果在這裡呢個價錢換了在酒店內一定不能享受到!個餐有8道菜,加個甜品,其中嘅四道菜都係由師傅親手在面前嘅鐵板處理,最先係前菜汁煮南瓜、蘿蔔,味道清新鮮甜,跟住就係個沙律,用新鮮無花果配上爽口沙律菜,無花果味道鮮甜爽口!再上蒸蛋,個蒸蛋器皿十分精緻成隻貓頭鷹嘅樣子,蒸蛋入口夠晒嫩滑,上面還有少少柚子嘅柑香!跟住開始就係師傅出場,在鐵板上煎銀雪, 再配埋牛油、洋蔥、酒、秘製醬油,用個熱煲仔上枱,食時要配埋個汁入口,味道份外鮮味!跟住就係今餐主角美國頂級牛肉薄燒,見到佢嘅脂肪紋分佈,當燒完後嗰種肥美,想起口水都分泌多啲,師傅用熟練嘅手勢將牛肉加上香蔥,在鐵板上煎,兩三吓,美味嘅牛肉薄燒完成,入口仍然保持到牛肉本身嘅嫩滑軟熟,而咬開時重有肉汁,配埋個醬汁入口更佳!完成了個牛肉薄燒,就係炒飯及醃菜,師傅將個蛋醬混埋啲飯在鐵板上炒,配埋啲配料一齊炒,飯身炒得煙韌彈牙
完成了個牛肉薄燒,就係炒飯及醃菜,師傅將個蛋醬混埋啲飯在鐵板上炒,配埋啲配料一齊炒,飯身炒得煙韌彈牙,粒粒米都唔會有粘著嘅感覺,夠晒口感!
同時間,師傅在鐵板上準備埋份炒野菜,飯味完,個炒野菜就已經送到面前,加埋個麵豉湯,就係今餐嘅尾聲,店員最後上埋甜品,綠茶雪糕,完全係感覺完滿!
呢個感覺就好似去旅行時專門去啲好食嘅餐廳感覺,現在不能出走,唯有在這裡止渴一下先!