2016-08-10 576 views
之前同朋友路經這條巷,環境有點清幽雅靜,有幾間門不同裝潢氣派的餐廳,說好下次過來試下西班牙菜。於是約齊飯腳,又係時候乘機搞下聚會見下好友。是夜一行6人預訂了枱,原來這店分兩層,我們人多可以被編到坐樓上閣樓。雖則是閣樓,但裝潢比樓下更高雅有品味。哈! 人未齊,先嚟一round西班牙手工啤酒飲住等!(右) Er Boqueron $70這個帶有少少海水鹹味的!(中) Arriaca Trigo $81這個我會形容好似青島啤酒的味道!(左) La Negra $91這個是黑啤,帶有少少辣味!《松子汁菠菜忌廉湯 $78》推介! 菠菜味濃,忌廉湯很creamy,飲完已經好飽肚,但這個湯的口感好得!《藍芝士黑松露忌廉蘑菇湯 $98》湯底偏流身,豐富的黑松露味,是黑松露控的一定會喜歡!《黑松露薯條 $88》每次一見有黑松露薯條都是必叫食品之一,而且好快會被食光!平時在別家食開的,除了附有黑松露醬外,薯條都會灑有黑松露的。雖然這店的薯條炸得剛剛好,但略嫌普通咗d,個醬黑松露味不夠。《西班牙烤乳豬 $398》嘩! 這個極力推介呀!醬汁好惹味! 乳豬皮脆肉嫩!一陣間,已經被朋友食晒,即時好想叫多份。但因為
於是約齊飯腳,又係時候乘機搞下聚會見下好友。
雖則是閣樓,但裝潢比樓下更高雅有品味。
哈! 人未齊,先嚟一round西班牙手工啤酒飲住等!
(右) Er Boqueron $70
這個帶有少少海水鹹味的!

(中) Arriaca Trigo $81
這個我會形容好似青島啤酒的味道!

(左) La Negra $91
這個是黑啤,帶有少少辣味!
手工啤酒
《松子汁菠菜忌廉湯 $78》
松子汁菠菜忌廉湯
《藍芝士黑松露忌廉蘑菇湯 $98》
湯底偏流身,豐富的黑松露味,是黑松露控的一定會喜歡!
藍芝士黑松露忌廉蘑菇湯
《黑松露薯條 $88》
每次一見有黑松露薯條都是必叫食品之一,而且好快會被食光!
黑松露薯條
《西班牙烤乳豬 $398》
嘩! 這個極力推介呀!
醬汁好惹味! 乳豬皮脆肉嫩!
一陣間,已經被朋友食晒,即時好想叫多份。
但因為我們都叫咗好多嘢食,所以都係要留肚。
西班牙烤乳豬
《黑魚子籽芝士蛋卷 $138》
實不相瞞,我是蛋控!
這個蛋卷賣相似日式豆腐,但其實是帶少少甜的蛋。
蛋滑,再配上黑魚子籽及醬汁,口感層次分明,推介!
黑魚子籽芝士蛋卷
《香蒜白酒青口  $178》
酒味濃郁,濃到都怕會醉!
但對於喜歡酒煮味道的我,絶對吸引!
雖然個煮青口先係主角,但附有個蒜包反而更吸引!
香蒜白酒青口
《西班牙海鮮飯(2位份量)  $268》
好在只叫2人份量,2人份量都好多,飯多料又多,海鮮大大隻又多,相當豐富!
不過略嫌飯的湯底不夠海鮮鮮味,只是配料海鮮夠多叫做平衡返個味道!
西班牙海鮮飯(2位份量)
吃到飽飽,又係甜品時間。

這個甜品叫《sexy six ($208)》,有6支不同的甜品
但原來這個甜品每日得幾份order,好彩朋友醒目,訂枱時預留了。
sexy six
松子汁菠菜忌廉湯