2022-06-24
是日黎到山林道交收,時間尚早同事提議去飲茶,上網search下搵到圓苑,睇相唔錯咁喎就食佢啦。兩點半鐘黎到全場仲滿座,嘩嘩,平日都咁旺場嘅,望一望,原來仲有二樓添,間店都幾大吓。先開了壺鐵觀音,茶好香好純勁好飲,同一般街坊茶樓真係差天共地呀,咁正嘅茶梗係要飲多幾壺啦。鮮蝦腐皮卷又香又脆,仲要唔油膩喎,入面爆多蝦肉㗎。蜜汁叉燒腸腸粉皮薄又滑,仲好有咬口,夾起唔會爛又唔會黏筷子。叉燒醃得入味,切得大細剛好又平均舖滿腸粉。最貼心係啲豉油都暖過㗎,抵讚。水晶蝦餃皇蝦餃粒粒飽滿,皮薄又煙韌,上面塗咗金線好靚。蝦肉極鮮味,咬落一啲都唔肥膩無乜肥豬肉喎,但個蝦肉都好滑。醬汁蒸鳳爪雖然普通但個醬汁調味得唔錯,鳳爪吸滿醬汁鹹鹹甜甜好惹味,仲有啲蒸都淋哂嘅花生,正呀。上湯灼鯪魚滑時蔬有芹菜同唐生菜,湯底鮮甜,鯪魚滑爽口彈牙,最正係啲炸蒜頭,好香呀~紅燒妙齡鴿仲嗌咗隻燒乳鴿,細細隻燒皮脆肉嫩,醃得鹹香鮮味,即叫即炸勁新鮮,連上面啲薯片都好似係店家自己炸㗎,薯味特別濃。大菜糕冰凍嘅大菜糕好爽口,滑滑的唔錯喎,一向唔鍾意食大菜糕都覺得佢好食。陳皮紅豆沙紅豆沙真係要大讚,煲得好綿啲紅豆真係爛晒㗎,唔會紅豆還紅豆水
鮮蝦腐皮卷
又香又脆,仲要唔油膩喎,入面爆多蝦肉㗎。
蜜汁叉燒腸
水晶蝦餃皇
醬汁蒸鳳爪
上湯灼鯪魚滑時蔬
紅燒妙齡鴿
大菜糕
陳皮紅豆沙
紅豆沙真係要大讚,煲得好綿啲紅豆真係爛晒㗎,唔會紅豆還紅豆水還水咁,仲有唔少蓮子百合,同埋個陳皮味好香,微甜,好好食!
雖然價錢唔平但物有所值,茶靚食物高水準,店內環境唔錯,仲有一班有禮貌嘅侍應。