2023-08-14 23 views
趁住朋友產子之前相約嚟西九行下、影下相,行完就近搵咗間餐廳坐低食嘢,揀咗故宮入口處嘅下江南。餐廳設計有格調,現代得嚟又結咗中式傳統建築嘅元素,餐牌仲有乾隆下江南嘅典故,同小朋友嚟食仲可以講下故事添。餐廳樓底夠高夠闊落,落地大玻璃夠開陽可以睇到對面海嘅景觀,座位同餐枱亦都好闊落,懷胎八月嘅孕婦都話好舒適。餐牌設計精緻清晰,圖片與實物相符,有套餐與單點選擇。酥油野雞瓜飯+夫妻肺片+醉珍肝醉珍肝其實係雞腎,本身以為係雞肝所以點咗,結果都好食,腎片有酒香味而且好爽脆,孕婦唔食得有酒嘅嘢食,我好開心可以獨佔。夫妻肺片牛腱夠軟糯入味,雖配以辣油其實並唔辣,牛肚都好入味,而且夠軟稔。酥油野雞瓜飯朋友本身想食酥油野雞瓜麵,我手誤點錯咗「飯」,結果好有驚喜,雞汁嘅濃郁雞味同香料味好送飯,松子同菜粒嘅配合相得益彰,每啖飯都食得好多層次,比上海菜飯更好食,但唔覺油膩,雞件啖啖肉,好滑有雞味。山西肉夾饃第一次食山西夾饃,唔知係未正宗味道,餅皮嘅口感同味道都好似手抓餅,口感十分酥脆,即叫即整,拎上手仲熱辣辣,餡料有生菜同有孜然味嘅肉,餡料夠juice十分有風味,整體喜出望外。四喜烤麩+拍青瓜四喜烤麩係上海菜名物

餐牌設計精緻清晰,圖片與實物相符,有套餐與單點選擇。

酥油野雞瓜飯+夫妻肺片+醉珍肝

夫妻肺片

酥油野雞瓜飯

山西肉夾饃

四喜烤麩+拍青瓜
四喜烤麩係上海菜名物,下江南都做得好好,烤麩好多汁,咸甜適中,好體現到上海菜濃油赤醬嘅特色,輔以木耳荀絲帶出唔同嘅食物口感。青瓜好爽脆,似係即叫即拍。

百香果茶青檸烏龍茶
酸甜嘅百香果同烏龍茶配合得好出色,清幽嘅茶香同果香好清香,好開胃,好適合夏天解暑,行戶外西九行得熱買杯茶外賣飲都好正。

雜果鴛鴦涼粉
大量新鮮水果鋪面,色彩繽紛相當吸引,翻開水果底下有黑色涼粉同透明冰粉,黑色涼粉爽口啲,透明冰粉就煙韌啲,雙色涼粉雙重滋味,消暑之選。