2021-09-21
.今晚朋友帶左我去V point食精緻川菜,環境非常舒適優雅。.先點了前菜- 四川豆干滷豆干切成薄片,就咁食會品嚐到淡香滷水味,然後仲可以沾下辣椒味粉,又係另一種風味。.野生椒泡鳳爪鳳爪用泡椒醃製得好入味,呢款小食真心辣得惹味又刺激,越食越想食。.酸辣土豆絲呢款小食係四川菜中常見既,呢間餐廳炒得好有鑊氣,土豆絲既酸辣度適中,而且口感非常爽脆。.麻辣小龍蝦疫情前好鍾意係深圳食小龍蝦,依家係呢度都食到。用麻辣醬汁煮小龍蝦,剝殼時不忘吸啜醬汁,然後小龍蝦大大隻肉又新鮮彈牙,讚。.鮑汁雞粒炒飯嗌左咁多樣辣野,都係叫番樣唔辣既炒飯中和下。睇炒飯顏色就知充滿鮑汁味,再加上雞肉粒、蝦仁粒及燒鴨粒,足料。.紅糖冰粉食川菜又點少得冰粉甜品呢!呢間餐廳仲加埋西瓜粒,好消暑。.食辣野點可以唔飲杯凍野,餐廳有兩款健康飲品,我地都一人點左一杯黎飲。蜂蜜檸檬柚子蜜 及 幻彩荔枝養生花茶兩杯都唔算甜,前者著普通;後者有蝶豆花及荔枝肉粒,清甜。
先點了前菜- 四川豆干
野生椒泡鳳爪
酸辣土豆絲
麻辣小龍蝦
鮑汁雞粒炒飯
嗌左咁多樣辣野,都係叫番樣唔辣既炒飯中和下。
紅糖冰粉
食川菜又點少得冰粉甜品呢!呢間餐廳仲加埋西瓜粒,好消暑。
蜂蜜檸檬柚子蜜 及 幻彩荔枝養生花茶
兩杯都唔算甜,前者著普通;後者有蝶豆花及荔枝肉粒,清甜。