2019-02-01
銅鑼灣皇室堡交通方便, 是人氣商場, 店鋪多而集中, 又設有停車場. 適合一家大細, 拍拖 購物吃喝, 今晚和女友看電影, 之前先去 彩福皇宴 晚飯, 門面裝潢甚有特式. 酒樓內地方闊落, 無柱 , 夠氣派. 裝飾帶點溫韾感 - 擺婚宴最合.服務員安排座位迅速, 又遞上餐牌.她介紹今期晚餐精選有多個組合. 我們喜歡 "食家三寶套餐", 有:脆皮燒腩仔送上檯時仍熱, 燒得香, 皮燒得夠脆, 肉質靚有肉味, 半肥瘦. 咸淡適中. 燉湯用瓦盅送到, 燉湯好香好夠熱. 有響螺, 沙參, 玉竹, 雞腳, 瘦肉....香氣迫人, 入口清甜, 湯料另上, 有很多螺頭, 雞腳, 瘦肉, 的確是上乘的煲湯!蒜蓉蒸日本元貝, 四隻每只大元貝佈滿了滿滿的蒜蓉及粉絲, 蒜蓉好香, 元貝蒸得岩岩好, 夠鮮味, 不會韌, 粉絲極柔軟, 撈些蒜蓉同豉油汁入曬味. 飯後甜品, 有凍有熱, 選擇很多.我們點了, 薑汁芝麻湯丸. 一碗四粒 芝麻湯丸好滑, 食感甜潤 , 薑汁有一點點辣, 可驅寒. 食湯丸屬年晚合時佳品. 滋味 !服務員招呼好, 食材不錯. 酒樓環境氣氛都好, 是銅鑼灣區首選中菜
服務員安排座位迅速,
又遞上餐牌.
脆皮燒腩仔
用瓦盅送到, 燉湯好香好夠熱.
蒜蓉蒸日本元貝, 四隻
每只大元貝佈滿了滿滿的蒜蓉及粉絲, 蒜蓉好香,
飯後 甜品, 有凍有熱, 選擇很多.
我們點了, 薑汁芝麻湯丸. 一碗四粒
服務員招呼好, 食材不錯. 酒樓環境氣氛都好, 是銅鑼灣區首選中菜酒家.