2022-12-19 1254 views
呢間大人氣台灣店終於有機會黎試一試!!人氣果然爆高,未到開門時間已經排左一條長龍,好彩可以第一輪入坐率先入去食 .爆蔥滷肉飯配溏心蛋完全滿足以愛蔥既我!!青蔥份量超滿足.咬落爽脆帶住青蔥甜味配上滷肉後減輕左少少油膩感,食落無咁膩.滷肉半肥半瘦肉,入口軟綿又帶肉嚼勁,入口充滿陣陣豬肉脂香,唔算過油膩.滷肉汁超入味,甘香中帶點麻辣香,好惹味.底下既珍珠米粒粒分明飽滿,索晒滷肉汁精華.雖然溏心蛋既蛋黃未算好溏心,但味道滷得入味又帶蛋香.紅燒牛肉麵牛肉麵湯底濃郁唔會過油膩,牛湯底牛香濃得黎唔會過濁.牛展軟腍入味得黎有嚼口.麵條彈牙掛湯,浸左一陣湯後都唔會變糊口.湯底再配搭酸菜減低油膩感.鹽酥雞好有驚喜!!一試愛上.第一啖咬落好酥脆,感覺唔油膩之餘內裏既雞肉好juicy!咬開一半仲流出肉汁.味道鹹香又帶九層塔獨特香味.香腸蛋餅暫時係我係香港食過最好味既蛋餅,蛋餅外層極香脆而且內裏一層層既油酥餅鬆化,層次分明.蛋餅充滿蛋香外亦帶油酥香,配上香腸台灣香整個配更有層次感.大紅袍珍珠奶茶茶底夠醇香,珍珠Q彈煙韌,冰過一陣後都唔會變硬.白桃烏龍茶白桃味清香,配上烏龍茶好解膩.

紅燒牛肉麵

大紅袍珍珠奶茶
茶底夠醇香,珍珠Q彈煙韌,冰過一陣後都唔會變硬.

白桃烏龍茶
白桃味清香,配上烏龍茶好解膩.
Type of Meal
Dinner