2018-08-04
最近仔仔喺旺角上暑期班,成日去旺角都唔知食乜好,周圍都好多人,又唔係度度都啱小朋友去。最近朋友介紹左我去女人街一間食麵嘅小店,叫做「無麵不歡」。一聽個名即刻令我諗起無辣不歡,果然佢哋係食四川重慶野,真係有好多辣野!不過,好彩唔係所有野都辣,佢地都有啲唔辣嘅同小菜,所以仔仔都啱食!我哋兩個人首先食咗「涼拌秋葵」,呢個有少少辣,仔仔唔係好食到,不過我自己就幾鍾意食,幾新鮮爽口。之後再嚟多個「香酥排骨」,呢個排骨揸得好香口,而且一啲都唔油膩,所以仔仔非常之鍾意食呢一道菜!小朋友都係鍾意食啲香口野㗎喇。然後我哋今餐嘅主角就叫左「順德卜卜蜆花甲粉絲」,呢度菜我同仔仔都好啱食,蜆同花甲都好鮮甜,再配左個粉絲,夠飽肚之餘又唔會食得太滯!下星期落堂之後又可以再嚟啦!