2022-07-06 113 views
媽咪話請我食飯,母親大人做東梗係要順佢口味,咁我哋都鍾意食點心,就提議山林道有間飲茶唔錯嘅餐館,裝潢傳統典雅,出名手工點心應該啱食紅燒妙齡鴿 Roasted Crispy Baby Pigeon > 以前到中山石岐旅遊、呢道菜係必食!它是一味工序繁複的手工中山菜,先把BB乳鴿醃好、再風乾後油炸而成。今次喺度食到嘅媲美中山出品,鴿皮和肉飽滿亮麗香氣四射 、肉軟酥嫩有質感,一咬皮脆鬆化兼且爆汁、點啲淮鹽和醬汁、連骨都吮埋食到津津有味!旁邊嘅炸甜薯片既香脆且甜又唔太肥膩龍蝦湯鮮竹卷Steamed Bean Curd Wrapped w/Minced Pork in Lobster Soup> 個龍蝦湯汁煮得很濃稠鮮味,令鮮竹卷味道更上一層樓蜜汁叉燒腸Steamed Rice Rolls w/Barbecue Pork > 每次飲茶必定叫叉燒腸粉,這家餐館嘅點心係手工製水準都唔錯,腸粉皮薄睇到晒入面啲叉燒,仲會座熱啲豉油比客人落自己想要的份量好細心。腸粉滑一滑叉燒餡又多 蛋白素春卷Deep-fried Spring Rolls w/Egg White & Vegetab

Roasted Crispy Baby Pigeon

龍蝦湯鮮竹卷

> 個龍蝦湯汁煮得很濃稠鮮味,令鮮竹卷味道更上一層樓

蛋白素春卷
Deep-fried Spring Rolls w/Egg White & Vegetables

> 佢比一般春卷多咗份清新感,係加入咗蛋白嘅功勞,而且是蔬菜沒肉餡食落無咁油膩,春卷皮幾鬆脆,點喼汁食無得彈

豉汁蒸排骨
Steamed Pork Ribs w/Black Bean Sauce

> 以為係款尋常點心、咁亮點喺邊?就係墊底嘅白雪雪腸粉!吸晒啲豉汁嘅豬腸粉滑滑彈彈我鍾意。排骨嘅肥肉就多咗dd

煎釀雙寶
Pan-fried Bell Pepper & Eggplant stuffed w/Minced Mud Carp

> 係咪掃街果啲碎料嚟㗎?食落便知龍與鳳!青椒和矮瓜無煎過龍唔會好乾爭爭油淋淋,咬落有啲爽脆和juicy感,釀滿鯪魚肉+豉汁令呢個經典小食變得更惹味

百合果皮紅豆沙
Red Bean Soup with Tangerine Peels & Lily Bulbs

> 餐廳奉送的甜品,滿滿果皮飄香的紅豆沙,紅豆煮到起沙仲𢳂到大片完整的百合,有誠意。味道不會太甜,好啱老人家口味,我哋食得好滿足

* 職員們有禮貌很客氣,招呼周到