2017-12-22
結婚週年紀念日,因小朋友前一晚突然生病而計劃全亂,熬夜之後殘曬嘅兩公婆臨時決定揾間餐廳食個lunch當慶祝就算。兩點幾打比餐廳話有枱,就係佢啦。呢間餐廳主打Italian + Japanese Food,於是我同先生決定一人揀浪漫熱情嘅意式,一人食穩妥細緻嘅日餐。正是紅與黑嘅經典組合。食到最後當然要甜甜蜜蜜收場。聽Waiter推薦點著個拼盤,講真,真係中伏,得個靓字。紅絲絨蛋糕緊實粗糙,朱古力Brownie內嵌焦糖粒粒,唔脆又過甜。個Tiramisu同綠茶布丁就算正常,但都唔算出色。唯獨塊牌背後嘅覆盆子,非常鮮甜多汁,力挽狂瀾。總體食物質素都算上乘。服務態度有待提高,其實一開始都幾好,後尾轉左個waiter,影相埋單都非常冷淡唔客氣,禮貌欠奉,少少掃興。不過算啦,身邊有暖心人,哪怕世人冷淡又何妨。
不過算啦,身邊有暖心人,哪怕世人冷淡又何妨。