2011-03-29 17 views
當日既晚飯好夜先食,但一場黎到大坑,我就算點飽、點頂住個肚,我都要黎試下呢間 pudding,大概兩個星期前特登到訪,點之間鋪原來下午5點鐘先開工做生意!!!唔通甜品鋪真係咁好搵,唔憂做?行到門口正準備入口之際,年青的哥仔 (老闆甪?)已經走出門口介紹,我又點好意思過門以不入,哈哈。店內外的裝修均用上白色及青綠色,朝氣蓬勃,有3或4張白色大檯及掛椅,menu 亦幾有趣,簡單一張卡紙被「拮」起水松板上。哥仔係呢個時候突然拎出部iPhone,原來佢將menu上的各種選擇影左相,方便向客人講解,又幾有趣。最初從雜誌及網上的資料得知此鋪,我仲以為鋪頭只賣吧菲,睇過menu後方知仲有牛奶布丁(噢,我忘記人家個名根本就叫pudding嘛,點會無布丁賣呢?)、朱古力系列同milkshake。既然名物係吧菲,我倆就點左兩個,分別係紅豆同朱古力,落好order後,聽到店員發動雪糕機,數分鐘後就有得食喇!軟雪糕確實軟滑,質感唔錯,紅豆亦算落得多而且淋身又無過甜,唔似有時係快餐廳出品既紅豆冰會食到又硬又有怪味既紅豆,食到落底當然有吧菲不可缺少的粟米片。可惜軟雪糕雖然軟滑,不過缺乏香濃的奶味就連甜味都好似食唔

軟雪糕確實軟滑,質感唔錯,紅豆亦算落得多而且淋身又無過甜,唔似有時係快餐廳出品既紅豆冰會食到又硬又有怪味既紅豆,食到落底當然有吧菲不可缺少的粟米片。可惜軟雪糕雖然軟滑,不過缺乏香濃的奶味就連甜味都好似食唔出,有點失望。雖然味覺想未達標,可幸既係肉體上一定飽足,因為份量都算慷慨。

紅豆新地
2011-03-24
$33 (Last Night Supper)
紅豆新地