2022-09-06 2004 views
認識此店的主事人多年(可能有10年至15年),他選的紅酒白酒sparkling毋庸置疑,我自己最欣賞就係佢鍾意揀啲相對冇咁出名嘅酒莊但係酒嘅質量性價比極高,另外紅酒白酒要配什麼食物方面他非常有心得,不過烹調技巧又得唔得呢?我係食佢個三黃雞之前都抱有懷疑嘅態度,不過食完之後覺得真係好味。看見網上很多人都對此招牌三黃雞有一些看法,我也在此指點江山一下🤣首先我想講嘅係點解燒雞一定要脆皮呢?又唔係炸子雞!其實味道好就可以啦,而此店的三黃雞重點在於烹調之前用嘅香料去醃製隻雞,配料嘅份量同埋醃製嘅時間都要掌握得好好,如果太短就唔夠味,如果太長嘅話啲香料嘅味道又會蓋過晒隻雞嘅味道,喺呢方面此三黃雞又真係做得唔錯,另外就係烹調嘅時間,我諗冇人鍾意食「諧霎霎」嘅雞,但係隻雞又有返咁上下份量,要煮到啲肉夠嫩滑而成隻雞又熟晒其實真係好難,所以食到尾嘅時候發現佢會有少少骨肉不分離係正常嘅,而當然嗰啲位就唔好食啦,所以如果用手撕嚟食嘅效果係最好。我都有厚住面皮問佢隻雞點整,店長好謙虛咁話其實背後係有高手高高手指點。