2023-05-04 471 views
因為我重未有時間而且啲台北機票重未去到正常價錢下,唯有去食台式火鍋頂吓癮當然……價錢會比台灣貴一倍,但係我覺得都值得試一次,多一次就不了,留去台灣先食同朋友book 6:30,因為早嘅關係,火鍋店客人未多湯底:麵包豆腐鍋、無老辣香鍋豆腐鍋其實真心比辣香鍋好食,辣香鍋無花椒,所以唔係麻辣鍋,無老辣鍋主要食香料為主,不過唔太夠辣而豆腐鍋加湯係要叫店員幫忙,但香辣鍋係唔需要,枱上面會有4支高湯俾客人自己添加火鍋配料:手切吊龍同我以前食過嘅真係好唔同,有咩唔同﹖好靭囉……但係香牛味嘅望落好靚,但係食落真係唔ok價錢同質數真係好大反差招牌手工三色滑(台灣直送)蝦滑 - 呢個係3款入面最好食,個蝦滑唔係齋滑,入面真係有蝦肉蟹滑膏 - 其實食唔到有蟹膏味,但都彈牙嘅瑤柱滑 - 入面真係有一條條瑤柱絲,值俾綜合丸手工蝦丸手工花枝丸 - 好彈牙,入面真係有一粒粒花枝濃汁牛丸 - 牛丸真係有汁,唔乾唔柴,連唔鍾意食丸類嘅朋友都話好食濃汁貢丸 - 同牛丸一樣,好食,juice綜合餃香滑蛋餃、燕餃 - 好台式火鍋,為嘅就係呢啲港式火鍋無嘅配料,好唔好食……正常囉魚皮餃 - 都係正常餃類,但係有打開邊爐嘅人都

同朋友book 6:30,因為早嘅關係,火鍋店客人未多

湯底:
麵包豆腐鍋、無老辣香鍋

火鍋配料:
手切吊龍

手切吊龍
同我以前食過嘅真係好唔同,有咩唔同﹖好靭囉……但係香牛味嘅
望落好靚,但係食落真係唔ok
價錢同質數真係好大反差
招牌手工三色滑

招牌手工三色滑(台灣直送)
蟹滑膏 - 其實食唔到有蟹膏味,但都彈牙嘅
瑤柱滑 - 入面真係有一條條瑤柱絲,值俾

手工蝦丸
手工花枝丸 - 好彈牙,入面真係有一粒粒花枝
濃汁貢丸 - 同牛丸一樣,好食,juice

綜合餃
魚皮餃 - 都係正常餃類,但係有打開邊爐嘅人都知魚皮餃會搞到個湯底杰咗,所以最好都係放辣嗰邊穩陣
老油條
濃香豆皮

老油條、濃香豆皮(台灣直送)
食台式火鍋老油條真係唔可以缺少,但個人覺得浸豆腐湯底真係好味好多,因為呢啲太吸湯汁,辣嘅真係會食好多油落肚
濃香豆皮,真心……可以慳返,唔值得叫,太大嚿吸湯率好高,響鈴會比較好食,我同朋友各自食一嚿就已經話唔好食
粉條

粉條 - 呢個用香辣湯底嚟淥都係一樣比豆腐湯失色