2021-08-15
首先如果要去呢間Cafe, 一定要留意佢營業時間係11:00~17:45,兩人一枱,即是去齋啡食野係唔!需!要!Scan安心出行!!食物方面就係純素,肉,雞蛋,牛奶係唔會係度搵到的呢。Espresso Tonic ($48)濃郁的咖啡配上冰凍梳打水,醒神得來帶點清新,起床第一杯咖啡非佢莫屬。Banana Mango Smoothie ($52)本身好怕飲香蕉味道的飲品,因為好怕過甜,但齋啡的香蕉芒果奶昔就只有鮮甜的感覺,相信無特別去加糖調味,健康啲開心啲。12吋植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅 ($138)薄餅係薄批來的,植物肉都有肉的質感,而煮到熟透的蕃茄,d茄味出晒來,就算無芝士同真肉都好夠味道。牛油果無花果鷹嘴豆酸種麵包 ($98)牛油果同無花果的麵包各一片,牛油果熟透,無花果都好甜,鷹嘴豆鬆脆,加上外脆內軟的酸種麵包,是一個非常適合做Brunch的食物。純素朱古力布朗尼 ($30)因為無蛋的關係,朱古力味道特別濃烈,果仁碎做topping,多了一種層次的香味。是日純素抹茶蛋糕 ($54)另一件蛋糕是宇治抹茶,竟然有Fresh cream, 而且口感香滑,同傳統cream一模一樣,好有驚
Espresso Tonic ($48)
Banana Mango Smoothie ($52)
12吋植物牛肉蕃茄及火箭菜薄餅 ($138)
牛油果無花果鷹嘴豆酸種麵包 ($98)
純素朱古力布朗尼 ($30)
是日純素抹茶蛋糕 ($54)
另一件蛋糕是宇治抹茶,竟然有Fresh cream, 而且口感香滑,同傳統cream一模一樣,好有驚喜。