2019-10-09 330 views
雖然呢排示威浪潮好勁,但係飯總係要食既,香港既餐廳呢排生意都好慘淡,為左表示支持,所以襯今日無咁亂既情況下就去左銅鑼灣食飯,我地揀左簡良心餐廳,專做素食既社企 - 放下素呢間社企最特別既地方係會請一啲復康人士幫手,因此呢排示威,老闆都同我地講可能要早少少關門,原因唔係因為無乜生意,而係擔心員工既安全,擔心佢地返屋企都未必咁順利,而且做廚出身既老闆仲同我地分享呢到既野食既整法,所以我覺得呢到既老闆好有人情味~講返野食先~呢間餐廳主要係做中西式既素食自助餐,有好多唔同款式既菜式,而且有D菜式都係做得好用心同好有特色,絕對無揸流攤~其中印象比較深刻既有炸物,包括有素蠔、素茄子同素南瓜,炸物要炸得好食一啲都唔容易,呢到炸物既外皮炸得好薄好脆,小小油香但油而不膩,特別係素茄子,茄子肉好冧好軟,而素蠔既味道都同真蠔好相似,炸物係我既至愛~另外,有啲菜式都好特別,例如素薄餅,薄餅係薄薄脆底,面頭舖滿蕃茄醬,好香口又惹味。西班牙蛋餅以薯仔片配上蛋漿製成,十分香口,而且仲有自助沙律吧,岩中意食唔同菜式既人,有哂唔同口味。另外餐廳都有自助野飲吧,可以斟羅漢果茶飲,清清淡淡咁~最緊要店舖好闊落,座位又大,坐

另外,有啲菜式都好特別,例如素薄餅,薄餅係薄薄脆底,面頭舖滿蕃茄醬,好香口又惹味。西班牙蛋餅以薯仔片配上蛋漿製成,十分香口,而且仲有自助沙律吧,岩中意食唔同菜式既人,有哂唔同口味。另外餐廳都有自助野飲吧,可以斟羅漢果茶飲,清清淡淡咁~最緊要店舖好闊落,座位又大,坐得好舒服,坐耐少少都唔會趕!人情味一流