2018-01-28
素菜另一選擇朋友約食飯但係又唔想食肉, 在香港食素通常都係中式和西式, 今次居然畀我搵到 一間在尖沙咀食素嘅印度菜呢個餐廳 地點好容易搵好方便 ,環境闊落 ,都幾乾淨, 空氣流通 ,食完之後 出嚟唔會有一身餐廳味。特色印度街頭素小食:鷹嘴豆咖哩角這個是以咖哩角為基礎,配以鷹嘴豆洋葱青豆等蔬菜加埋一啲甜酸咖哩醬,上面再加上一些類似 炸米粉 的香口嘢。味道辣中帶甜酸都幾開胃。蘑菇大豆塊 masala另外又叫咗一個蘑菇大豆塊. 除咗 蘑菇 之外, 所謂 豆塊, 就係一些好似上海烤麩嘅豆類物品 ,加上masala同埋其他香料炒埋一齊, 味道唔算辣,重幾惹味印度蔥油烤餅去食印度嘢又點會少得烤餅呢。 今次叫咗個蔥油烤餅, 入面有啲 捲心菜絲 同埋 紅蘿蔔絲, 味道偏淡, 烤餅 質地 都幾煙韌, 配咖哩就一流。Mango lassi , 印度奶茶飲品方面 ,朋友話去到印度餐廳必 試兩種飲品 ,就是印度奶茶 同埋lassi. 這杯印度奶茶, 香料比較少 ,相對茶味比較出 , 對於一啲唔鍾意太重香料嘅人 會比較啱呀. 另外mango lassi 芒果味好 濃, 不過飲到最後比較甜, 但係整體都唔錯 ,食
印度蔥油烤餅
Mango lassi , 印度奶茶
另外mango lassi 芒果味好 濃, 不過飲到最後比較甜, 但係整體都唔錯 ,食完咖哩再飲杯lassi可以解辣。
印度粗粒蒸米糕