2017-08-03
素菜健康又有益,但是好食肉的朋友驚唔館,今次我為左製造驚喜,決定食素菜,銅鑼灣素菜真係唔多,數數手指三四間咋。睇過OR決定試下呢間餐廳。的確,就咁睇個地址係唔知係邊,其實就係登龍街,以前40號車後面的商業中心。比較難找,地點私隱。坐位舒適,冷氣通爽。上到去開揚舒適,由主廚一位女生主理,宣傳素菜的健康,晚市只接受booking 和小量意粉素菜,各位要留意啊!前菜小食2款: 熱情果冬瓜和椒鹽杏鮑菇熱情果冬瓜美味得很,酸甜又開胃,冬瓜四四方方又爽脆,好好吃,精美得像高級菜。不用油炸的椒鹽杏鮑菇也很好吃,天然又健康。青木瓜石榴籽沙律,帶點泰色味道,配上金不換,爽脆花生和青木瓜,小蕃茄,很清新。羽衣甘籃南瓜甘荀湯,感覺超高級的湯,用上新鮮的南瓜和甘荀打制,不加其他忌廉啊!味道質感很好,又滑,配上我喜歡的新鮮羽衣甘藍。清新選擇。黑松露芝士炸薯球,這個是招牌菜,听説每個客人都一定會必點,每天用上新鮮的薯蓉,內裡包住是香濃美味黑松露醬和濃厚芝士,味道融和,熱辣辣又不會炸得太油。很正啊!醬燒海苔甜辣豆腐呢個係除咗柞樹頭之外另外一個我好喜歡嘅菜式,滑滑嘅豆腐外層包上一種啫喱質感,配上醬燒味道和海苔,好有日
坐位舒適,冷氣通爽。
前菜小食2款: 熱情果冬瓜和椒鹽杏鮑菇
不用油炸的椒鹽杏鮑菇也很好吃,天然又健康。
醬燒海苔甜辣豆腐
呢個係除咗柞樹頭之外另外一個我好喜歡嘅菜式,滑滑嘅豆腐外層包上一種啫喱質感,配上醬燒味道和海苔,好有日本風格,唔知道有咩方法可以做得更融合呢?
芝麻牛蒡伴蕎麥麵
最後粉面呢就選咗呢個蕎麥面,帶點香脆嘅芝麻牛蒡,還有芫茜香味,雖然我自己唔係好鍾意食芫茜,但有芫茜調一調更加好食。蕎麥面有口感,簡單而美味。
是日甜品 甜品係呢個精美窩夫配雲呢拿雪糕芒果醬,估唔到呢個窩夫咁有口感而且蛋味香濃。份量唔多食完成個晚餐十成飽。
菊花杞子茶再配上一杯杞子菊花茶作總結, 星期一晚上的健康晚餐,就係呢一度完美完成。越來越多人鍾意食素菜,的確食完成餐飯覺得飽唔會覺得油膩,漸漸地我都喜歡左每一個星期抽一至兩餐食素,比自己嘅腸胃休息一下。
留意食套餐記得要定,因為廚師每天準備,以確保材料新鮮做出嚟更好吃。