2023-08-23
與吃素的好友聚餐,選了這間近大家公司嘅餐廳。搭地鐵到中環站行3-4分鐘左右就到,位置方便。~同事係素食者,收工約佢食飯,就帶咗佢嚟呢一間喺中環嘅人氣素食餐廳。餐廳裝修好有趣,行懷舊風,隨手都係打卡位,食飯時間幾乎全場爆滿,好熱鬧,氣氛唔錯。~睇完餐牌之後,我哋叫咗一個小食、兩個主食,同埋一杯飲品一齊分享:涼拌手撕雞 ($78)Trip to Bali $148 (+$20 avocado)Kobe's Favorite Bun($158)泰式有機豆奶凍茶($48)~首先要講一講佢哋整體嘅質素真心不得不讚,係少有地喺香港食到嘅高質素食,佢哋嘅醬料調味尤其到位,本身非素食者嘅我,都一試愛上。~首先就係“Kobe's Favorite Bun“,呢款素漢堡扒伴燒烤醬味道整得幾可亂真,素牛肉漢堡扒非常多汁,顏色粉粉嫩嫩,加上辣辣地嘅惹味燒烤醬,令人一食上癮,伴碟嘅薯角質感綿密,有連少少皮,外脆內軟,高質。一啖burger,一啖甜度適中嘅🧋泰式有機豆奶凍茶,一個字,爽。~涼拌手撕雞質感就係爽爽脆脆,食落冰涼透心,幾開胃。🥬另一道推介之選就係Trip to Bali ,香甜椰漿飯旁邊有大量嘅配料,
~
涼拌手撕雞 ($78)
Kobe's Favorite Bun($158)
泰式有機豆奶凍茶($48)
~
涼拌手撕雞質感就係爽爽脆脆,食落冰涼透心,幾開胃。🥬另一道推介之選就係Trip to Bali ,香甜椰漿飯旁邊有大量嘅配料,包括有香口炸豆腐,素串燒,香甜燒粟米,香蕉,解膩嘅蕃茄青瓜,仲有🥜腰果花生醬椰菜(印尼加多加多沙律)等,整體搭配好有特色,而且大大碟,單睇就已經覺得好豐富。
~~~
Veggie4love