2018-11-12
朋友飯聚,想揾間舒服D既餐廳,又唔想太貴,最後決定來樸生,是韓國菜,有任食火鍋,也有素食,所以店名叫做樸生,樸素養生的意思,但也有肉類食物的,所以食物都多元化。店面用了很多藤籃和綠色葉去裝飾,木桌椅也感覺自然樸素。有素食健怡之選,可以任何惠顧加$68,自取一次新鮮沙律、水果和泡菜。不過我們想試特色食物,所以就不點這個了。韓式任食火鍋, 我們選了海鮮部隊鍋,這個真的是大膽嘗試!大家都未試過有那戍$多不同的海鮮一起放進去湯裡! 估不到湯底食落冇渣又好滑,而且食完覺得好鮮甜醒胃,都幾易入口。青口,鮮蝦,豆腐都好好食,最易入味,感覺唔會好heavy,好relax,道很不錯!特選牛肉不覺得多油脂,所以軟軟的,口感很特別,肉味也不錯.黑毛豬味道也是不錯,配上湯底後,,味道由淡變濃,輕微酸辣泡菜味,加上有紫菜碎的鹹味和香口,令口感生色不少。底部有公仔麵,拌勻之後,應該充滿湯底味道,海鮮味十足,而且好夠飽。這個湯口感豐富,味道好,價錢仲要咁平,超推介!價錢可以接受的。 食物味道令我印象最深刻。賣相又靚;醬油蟹價錢貴啲,但係味道仲好過在韓國食;超好味!而且4人同行仲會送一隻醬油蟹,會再幫襯呢!
店面用了很多藤籃和綠色葉去裝飾,木桌椅也感覺自然樸素。
這個湯口感豐富,味道好,價錢仲要咁平,超推介!