2018-06-15
近年食素嘅人越嚟越多, 就連將軍澳呢一個飲食沙漠都終於開咗一間素食店,雖然價錢比較貴,但起碼都為食素嘅人提供多一個選擇。每個套餐都可以加18蚊,選擇要湯定係要沙律,我揀咗要沙律。呢個沙律睇落都幾豐富,幾大個,材料都幾多,有火箭菜 生菜之外,亦都有番茄蘿蔔 等, 顏色上都好豐富,再加上黑醋汁,非常開胃。 另外呢一個係 黑椒汁配炸菇菌意粉,因為炸完啲菇嘅質地,就吸曬啲醬汁,食落好似肉咁,所以 都幾惹味,尤其是啱啲初初嘗試食素嘅人,就好似我呢種嘅食肉怪咁。而呢一個係佢哋新出嘅小食,係一個素牛柳粒嚟嘅, 配上芝麻蔥花同埋一啲燒汁 ,感覺唔太似食素,因為係一啲豆類製品,同埋啲醬汁咁 ,但係又唔會好似食肉咁 ,個感覺幾特別。今餐飯嘅主角就係佢,素嘅海南雞飯,望落去都幾以假亂真假,尤其是個黃薑飯非常之香, 拍得住平時食海南雞嘅油飯。不過素雞就唔算好似肉啦,因為佢冇汁嘅關係 ,個樣就真係幾似雞嘅 ,不過食落口就比較淡,建議點埋佢嘅辣醬,或者黑醬油,撈埋啲飯一齊食,咁會比較好。