2019-11-27
今日一行6人一齊食lunch, C提議食素,同事們之前都有提起在公司附近有一間素食自助餐"素一", 話不論食物質素和性價比都不錯,擇日不如撞日,一到12:00就即刻book位。素一的環境非常闊落開揚,整齊乾淨,給人一種很清新舒服的感覺,幸好book定位,真係全場爆滿呀!一眼望向攞食物的區域,真係花多眼亂,有冷盤,素壽司、沙律、菜類、瓜類、豆類、包,餃類、煎炸天婦羅、湯、麵飯,甜品等共四十多款,炒,炆,煎,炸,焗,煲的煮法亦各有特色,午市$78的價錢可吃到這麽多款色的素菜,我認為性價比是很高的。冷盤: 涼拌青瓜,中華沙律,胡麻豆腐,冷烏冬等。日式素壽司七彩繽紛,幾何亂真。湯類有白胡椒鹹菜湯和粟米海底椰湯,海底椰湯清潤,鹹菜湯惹味。菜蔬類有紹菜,椰菜,菜心、豆腐炆冬瓜,麻婆豆腐, 淮山茶樹菇炒青瓜, 豆豉南瓜炒雜菌等, 全部都十分有水準,茄子四季豆和上海烤麩也很美味!包点類有生煎素菜包,餃子、豆沙包 、蘿蔔糕 、芝麻球、南瓜餅等,十分香口,尤其喜愛芝麻球和南瓜餅。麵和飯類有豉油王炒麵,豉油王炒河,紅米炒飯和銀針粉,試了豉油王炒河,真係一D都唔油膩,仲好爽口,炒麵食落都好乾身,不錯。竟然有薑
冷盤: 涼拌青瓜,中華沙律,胡麻豆腐,冷烏冬等。
日式素壽司七彩繽紛,幾何亂真。
竟然有薑醋蛋食,隻蛋入哂味,個醋甜甜地,少辣,幾正!
粟米和蕃薯都超甜,好好味!
食吓食吓,唔覺唔覺都食左4碟,天婦羅豆角和天婦羅秀珍菇尤其出色,炸漿又薄又脆,好好味!
香草焗法包和法式麵包也不錯!燒菠蘿又香又甜,用來解腻一流!
糖水有綠豆沙和椰汁西米芋圓,綠豆沙裏面有海帶呀,綠豆甚多,好味!食埋糖水真係非常飽足。