2017-12-23
朋友係全素食者,一向都好佩服佢嘅毅力同埋堅持,我呢個咁鍾意食牛肉嘅人,喺佢面前真係有啲Guilty 12月係佢嘅生日,生日飯就一於食素啦!呢間係佢推薦嘅,位置方便,銅鑼灣鬧市嘅樓上店。一坐低店員就為我地準備好玫瑰花紅棗茶,呢種天氣飲真係好滋潤!每位人頭計$250,已經有差唔多10款食物,一道菜一道菜咁上,第一樣食物係豆乳燉蛋,味道特別在有姫松茸。接着有三款美味小食,每一款都各有特色。我最喜歡冬陰涼伴秋葵,帶點酸辣的冬陰公味道,開胃醒神。鮮冬菇就食得多,將燕麥釀咗喺裏面再焗,又香口又好味,真係第一次試最近好流行嘅Superfood 呢度都有得食。亞麻籽沙律,用上日式和風醬汁,so fresh。咁凍嘅天氣飲一碗熱湯就夠晒warm啦! 花椰菜甘筍湯,清清地,仲有脆卜卜嘅多士同埋麵包,食多一點都冇負擔。開始有一半飽啦!呢個時候就來一個好靚、肥嘟嘟、好得意嘅炸薯波波。黑松露芝士做餡了,流心感覺最正!最後嘅主食係千層麵,泡菜青瓜,味道好韓風。最令我驚喜嘅就係食素都有甜品,伯爵茶朱古力奶凍,清甜、甜度適中,好啱我口味。雖然無肉,但估唔到素食都好滿足
接着有三款美味小食,每一款都各有特色。 我最喜歡冬陰涼伴秋葵,帶點酸辣的冬陰公味道,開胃醒神。
最後嘅主食係千層麵,泡菜青瓜,味道好韓風。
雖然無肉,但估唔到素食都好滿足