為了慶祝一年一度既紀念日,特別選擇了素食既主題, 天然齋正是我既選擇,呢次係我第一次食私房菜,所以對呢間餐廳有特別高既期望。呢間餐廳係上環港鐵站旁邊,交通非常方便,由於呢間餐廳係樓上鋪,所以都要行大概兩層樓直達。去到一個狹窄既門口,入面有些具佛教氣息既裝飾, 環境不算大,但舒適的。菜色方面:第一道是牛油果伴沙律味道清淡,蛋味略重,以黑醋作沙律汁,令人更開胃。第二道是冰鎮露荀蘆筍清甜第三道是松茸燉湯藥材味較濃,非常滋補第四道是叉燒包"叉燒" 既質感及味道非常相似,令同行友人也問職員是否真正的叉燒, 包的質感很柔軟,夾着 "叉燒"吃,一流!第五道是炸金絲素魚塊非常香脆,相對素魚塊較鬆散第六道是猴頭菇扒伴黑椒汁黑椒汁味較濃,味道偏咸,猴頭菇有少許苦味,質感也較似肉扒類第七道是黑松露糯米紅棗配淮山(唔知黑松露本身係咩味,所以都食唔出呢碟既黑松露香唔香) 但紅棗十分大粒又甜最後有天然齋炒飯以心形既模樣,有心思,職員也很細心,事前會問洗唔洗加飯同可選擇辣或不辣。總括而言,呢餐都附合期望,職員也很有禮貌細心。

菜色方面:第一道是牛油果伴沙律

味道清淡,蛋味略重,以黑醋作沙律汁,令人更開胃。

第二道是冰鎮露荀

蘆筍清甜

第三道是松茸燉湯

藥材味較濃,非常滋補

第四道是叉燒包

第五道是炸金絲素魚塊

非常香脆,相對素魚塊較鬆散

第六道是猴頭菇扒伴黑椒汁

黑椒汁味較濃,味道偏咸,猴頭菇有少許苦味,質感也較似肉扒類

第七道是黑松露糯米紅棗配淮山

總括而言,呢餐都附合期望,職員也很有禮貌細心。