2018-10-17 191 views
好多人包括我,都對素食好大的誤解🤷🏻‍♀️唸起一定會覺得無乜味或太raw,甚至食黎食去都係嗰d味。青衣城 新開的韓式素食店令我徹底改觀一入去已經比超colorful的沙律年糕拌飯吧吸引😳小店是以semi-buffet 為主,$168可以享用一主菜,而其他的包括飲品、沙律、年糕鍋、拌飯和甜品都是任食,這裏的甜品是沒有蛋和奶的!不過相信我,味道是跟平時食開的無・分・別。尤其係戶縣同埋蛋撻,同出面食嘅根本就冇分別。反而仲少咗一份油膩嘅感覺。我的主菜選了百靈菇百頁豆腐串燒,好清新!個汁好香!而朋友嘅黑松露石頭飯,用咗素肉,食落去冇左菇嗰陣好草青的味道。擔心唔夠飽嘅話可以自己以自助形式整多一份年糕煱和拌飯。雖然拌飯嘅材料每樣都係素食,單吃可能有d單調,但係加入咗飯素,紫菜和麻油之後,就惹味好多!有時都唔係餐餐要大魚大肉先好,間中食下素對身體同腸胃都好!睇見咁colorful,除左身體,心情都一樣會變得更好!間中食一餐都唔錯丫!

我的主菜選了百靈菇百頁豆腐串燒,好清新!個汁好香!