2019-01-07
剛剛收工去到坑口拎網購嘅貨, 咁啱見到厚德商場新開咗一個小食街,入面有唔少嘅小店,反正都要買外賣返屋企,一於試下呢一間素食嘅小店。望落款式都幾多幾吸引,除咗有一般嘅甜酸齋滷味 之外,亦有素鴨、腐皮卷,同埋唔同嘅糕點等等。正好可以買返屋企加熱,我買咗一盒大嘅齋鹵味,雖然可以揀四種唔同嘅款式,但我始終都係鍾意食酸齋同齋鴨腎,酸齋味道唔錯,酸酸甜甜好開胃,不過略嫌厚身,可能要用較剪剪開嚟食會好啲,如果店家可以剪埋畀客人就更加貼心啦!而家齋鴨腎都幾入味,不過五香粉味道都重,鍾意食濃味嘅人就比較啱。另外再買咗唔少糕點同芒果布甸做飯後甜品,糕點質感結實,尚算足料,馬豆糕好香好多豆,不過芝麻糕感覺就比較多粉厚身,如果可以滑啲就更好!芒果布甸味道就唔錯,入面有唔少芒果粒粒,不過對於我嚟講只有少少甜,我妹覺得啱啱好,各花入各眼啦,但以呢個價錢嚟講都Ok!另外仲買左素鴨同腐皮卷,不過就要返屋企自己加熱,每樣價錢都係廿蚊有找,有時拎嚟加餸都係唔錯嘅選擇。