2021-03-23 952 views
自從心齋離開左港島之後都冇再去過,好掛住佢個邊爐。成個冬天因為疫情同限聚令,一直都去唔到打邊爐,終於總算比我喺冬天完結之前去到。唔知係咪因為少左人打邊爐,佢地冇煮定啲湯底,所有湯底都係落左order先煮,所以都要等幾耐。建議大家可以一坐低就叫左湯底先,咁就唔洗等到頸都長。叫左一邊冬蔭公,一邊係菇湯底(個名唔記得左)。冬蔭公真係超正,酸同辣既程度掌握得啱啱好,菇湯味道方面冇乜特別,但就非常足料,成鍋都係鉛筆菇。黎得心齋一定要食佢地自家製既餃子,包得好靚,皮薄餡又多。不過我記得以前好似係有三款,依家就得返兩款。打邊爐一定唔少得響鈴,好夠脆又唔會好油。放落冬蔭公湯底索哂啲湯真係超正!海啲丸都有好多款呀,但冇左我最鐘意既包心丸,好彩流心芋頭丸都幾好食。以前心齋有張醬料枱,可以比大家自己配搭唔同口味既醬料,但依家就冇左,變相每位慳返$25醬料費。雖然冇左醬料枱,但都仲有兩款醬料比大家揀,另外其實啲湯底都好夠味,唔點醬都可以。同唔係食素既朋友黎,佢地都讚好食,大家都不妨帶非素食朋友一齊黎試下。