2020-04-15 502 views
以前喺元朗返工果陣成日黎依度食,夠平同埋夠大碟之外,最緊要係多素食揀。素餃、春卷、蔥油餅、上海粗麵、年糕,款式多,日日食都唔怕悶。離開左元朗成年,終於有機會再返黎幫襯。個春卷係必食既,15蚊有3大條。可惜今次食既時候唔係新鮮炸起,而係放耐左凍左,有少少失望。有時食野都要睇運,我地一食完佢就炸起左啲新既春卷喇!素什錦菜飯既份量相當驚人,一大碟素什錦再加一大碟菜飯,叫左少飯都仲係夠食兩餐既份量!素什錦有冬菇、豆乾、麵筋、椰菜同蘿蔔,味道偏濃,就咁食會有啲鹹,所以一定要連埋菜飯一齊食。仲叫左一碟煎素水餃,不過唔記得左影,食完真係飽到上心口。依度啲餃子仲可以買返屋企自己煮,價錢唔貴,又唔會好似超級市場果啲急凍貨落好多添加劑,可以買定啲喺屋企煮麵加兩隻落去!

炸春卷

素什錦菜飯