2021-05-03
相比起去非素食店,作為vegan既我更驚去蛋奶素店,因為佢地啲菜式唔知點解硬係會加啲蛋同奶(包括芝士、沙律醬),同埋好多都只會喺menu註明邊啲有蛋,但又唔會indicate奶,有時問少句就會出事。瀛素食都係一間蛋奶素餐廳,一坐低店員就比張紙我地寫低食乜,我寫完菜式既編號後,再大大隻字寫埋走蛋奶,諗住冇死啦今次,點知都係中伏。個壽司一黎到我就已經知中伏...壽司上面唧左滿滿既沙律醬...雖然依家係有vegan既沙律醬,但係我就唔認為佢地係用緊vegan沙律醬,咁即係必定有奶,仲有可能有蛋。雖然我冇寫到走醬,但走蛋奶其實都係相同意思,甚至係有更廣義既意思。我諗廚房根本唔aware沙律醬係有奶,所以就照唧。為免浪費,而我本身又唔係乳糖不耐症,最後都係食左,不過就有少少影響心情。椒鹽准山都幾特別,個樣就好似薯條,但食落個口感又唔係好同,同埋感覺准山比薯條更有營養。松子炒飯都好夠鑊氣,不過唔知係咪啲鹽太大,有啲未溶得散,好彩都唔算太甜。炒飯成功走到蛋,咁即係其實廚房係睇到走蛋奶既要求,應該佢地真係唔知沙律醬有蛋奶。經一事,長一智,去蛋奶素店真係要超級小心。除左走蛋走奶,仲要嗌埋走醬先夠安全。