2020-12-10
幾年前黎過一次神經餵飼,果陣坐左喺閣樓既塌塌米,有少少似去左日本旅行既感覺。當時食左一個鋪滿左好多色彩縯紛既食用花既Toast,印象好深刻。最近聽朋友講佢地有出素食,咁啱經過就入去試下。晚市唔算多人,唔洗等位。Menu上面既食物種類唔多,其中一個係素食。黎之前上Openrice睇左個menu,lunch time既雜菌豆腐飯係$75,晚市多左個湯就要$98,一個湯收多$23,都幾貴。味噌湯味道非常淡,得兩三舊豆腐,海帶都冇,誠意欠奉。豆腐雜菌飯既飯同餸係分開上,餸既汁非常鹹。個餐牌寫住佢地既味道係偏淡,但個汁真係好鹹,就算撈埋飯一齊食都仲係好鹹,最後要撇左啲汁黎食先搞得掂。個豆腐唔係盒裝豆腐,係街市豆腐檔賣果款,唔知係咪處理得唔好,一食落口就有好大陣石膏粉味,食完個口入面會覺得唔舒服果種。Overall個飯唔多okay....牛油果青蘋果沙冰不過不失,其實都只係將啲水果blend好整個smoothie,有個blender就做到,冇乜特別。後來聽人講餐廳換左個廚,所以食物質素差左。希望佢地可以檢討下,重拾以往既水準。