2021-06-28 1408 views
食左素差唔多6年,一路都未有機會黎依間有過百年歷史既齋鋪。本身以為傳統齋鋪都係咁上下啦,殘殘舊舊又有啲污糟,滿天神佛,但東方小祇園完全係out of expectation咁好。去齋鋪就緊係要食下齋滷味啦,得兩個人就嗌左個細既,送到上黎嚇左跳,原來細碟既份量都唔少,我諗4個人食都冇問題。佛門齋滷味有成6-7款,酸齋、咖喱齋、鴨腎、叉燒、素鵝同素雞,啲色素唔會太勁,而且又唔會好油膩,恰到好處,唔怪得咁多人都讚佢地既齋滷味,可以話係我試過當中最好既。叫左個煲仔飯餐,加廿幾蚊就多個蛇羮,幾抵食。未食素之前都冇乜食過蛇羮,唔係好知應該係咩味,但蛇羮主要都係冬天補暖,咁飲完個素蛇羮個身都有啲暖笠笠既感覺,功效方面完全保留到。翡翠法輪卷同法輪功唔知有冇關雖然唔知個名既由來,但都無阻我去試依個菜式。一碟有成8件法輪卷,絕對係抵食夾大件既佼佼者。煎得香脆既腐皮入面包住髮菜、金菇同紅蘿蔔絲,一咬落去外脆內juicy,好正。另外仲有少少生菜同冬菇墊底,兩個人完全冇可能食得哂,要打包走。壓軸登場係我最期待既松子雞樅菌煲仔飯。之前喺興記食過素煲仔飯,材料就淨係得啲冬菇同梅菜,食落都幾dry。依個煲仔飯一打開我

去齋鋪就緊係要食下齋滷味啦,得兩個人就嗌左個細既,送到上黎嚇左跳,原來細碟既份量都唔少,我諗4個人食都冇問題。佛門齋滷味有成6-7款,酸齋咖喱齋鴨腎叉燒素鵝素雞,啲色素唔會太勁,而且又唔會好油膩,恰到好處,唔怪得咁多人都讚佢地既齋滷味,可以話係我試過當中最好既。

翡翠法輪卷同法輪功唔知有冇關
雖然唔知個名既由來,但都無阻我去試依個菜式。一碟有成8件法輪卷,絕對係抵食夾大件既佼佼者。煎得香脆既腐皮入面包住髮菜金菇紅蘿蔔絲,一咬落去外脆內juicy,好正。另外仲有少少生菜同冬菇墊底,兩個人完全冇可能食得哂,要打包走。

壓軸登場係我最期待既松子雞樅菌煲仔飯。之前喺興記食過素煲仔飯,材料就淨係得啲冬菇同梅菜,食落都幾dry。依個煲仔飯一打開我已經相當滿意,有豆腐冬菇雞樅菌、勁多松子同幾條菜,仲有少少素蝦點綴下,成件事唔同左。啲油份適中,煲底亦成功起到好靚既飯焦,個煲仔飯真心平靚正。

百年老店果然名不虛傳,食物質素有保證,員工服務唔錯之餘仲免加一,以後一定要多多幫襯,試哂menu上面啲野食先得。
  • 松子雞樅菌煲仔飯