2020-08-07
第一次食滕王閣果陣,佢地喺北角,之後搬左去觀塘又食過,其後再搬去長沙灣,因為營業時間同地點有啲唔方便,所以都冇再去。依家佢地再搬左去西九龍中心,營業時間又正常返,終於又可以再黎食喇。滕王閣係一間葷素共融既餐廳,明白唔同類型素食者既需要,令素食者可以食得放心。咖喱砂窩米線既咖喱味好濃郁,隔住個口罩都聞到陣陣咖喱香味,配豆卜食一流,可以吸收哂啲汁,將味道再提升。麻酸辣薯粉都好味,但因為先食左咖喱米線,突然有一種稍稍比下去既感覺,可見個咖喱真係好出色。除左米線,估唔到仲有腸粉食!雖然想鼓勵多啲人食素,但我都唔會呃大家話個素叉腸同真叉腸係一樣。不過有得過下口癮都唔錯吖。西九龍中心既food court大部分鋪位都係用即棄餐具,好難得滕王閣會用可重用餐具。喺疫症有增無減既日子,大家用既外賣餐具越黎越多,可以既話盡量幫趁啲會用可重用餐具既餐廳,多為環保出一分力。