2020-12-14
食完晚餐唔係好夠喉,要食埋甜品先得。夜晚想喺市區食到vegan蛋糕,第一間喺腦中閃過既一定係喺K11 Musea既Infiniti C。每次黎到都會有大概2-3款vegan蛋糕,之前食過vegan版Viennetta既Royal Classic Nice Cream、Matcha Cake同埋Yuzu Hojicah Cake,今次黎到冇依三款既踪影,取而代之係Black Sesame Cake同埋Ujikintoki Cake。本來清香既柚子焙茶蛋糕係我既至愛,但喺試過黑芝麻蛋糕之後,我已經馬上移情別戀。黑芝麻味非常香濃,直情好似食緊麻蓉包咁,但佢既質地就輕身好多,食多多都唔會覺得好漏。宇治金時蛋糕係新口味,相對抹茶蛋糕,佢既抹茶味比較易入口,如果唔係抹茶super fans既話,依款會啱食啲。不過紅豆就稍為偏甜左少少,如果可以輕手返啲就更好。之前都講過,好多vegan cake都會偏濕同比較重,但Infiniti C既vegan cake就冇依個問題,同一般non-vegan cake冇分別。如果想比非食素既朋友試下vegan cake,絕對建議先比佢地試Infiniti C既出品
之前都講過,好多vegan cake都會偏濕同比較重,但Infiniti C既vegan cake就冇依個問題,同一般non-vegan cake冇分別。如果想比非食素既朋友試下vegan cake,絕對建議先比佢地試Infiniti C既出品,包保佢地分唔到。