2019-05-31
每次到訪帝京酒店的「花月庭」,總是帶給人驚喜,尤其是今次主題是《紫花之戀》自助餐。大堂中央的甜品區,一串串紫色花朵垂下,充滿了浪漫的氛圍,不知道的,還以為是在婚宴的場地呢!大家可要留肚,因為在紫荊花下的甜品之多,同樣令人目不暇給,眼花繚亂啊!焗西班牙香蒜欖油蝦 除了原有的菜色外,餐廳另外仲有兩款堂弄美食,先是焗西班牙香蒜欖油蝦,選用了褪殼的鳳尾蝦,把蒜蓉用橄欖油爆香,然後放入蝦仁炒熟,最後澆上酒再點火,即時香氣四溢,令人流晒口水。火焰雪山 另一道好啱大人細路既火焰雪山。火炙龍蝦配海膽汁即叫即製,海膽汁濃稠香滑,跟龍蝦肉是絕配,尤其是龍蝦膏沾上了醬汁,就更加惹味。籠仔海上鮮每位客人會獲發一個小牌,憑牌可換取用小竹籠蒸的海鮮,內裡有鮑魚、花膠、龍蝦鉗及帶子,部分海鮮size雖然有點細,但是屬於贈送的,不可以要來太多,更何況花膠真的好大塊,一點都不含糊。生蠔 美國生蠔體形較大,蠔味稍淡。Seafood station 有龍蝦鉗、松葉蟹腳、凍蝦、青口及藍青口,個人始終喜歡啖啖肉的感覺,龍蝦鉗就最啱我。刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、魷魚及鯛魚。韓式燒烤
大家可要留肚,因為在紫荊花下的甜品之多,同樣令人目不暇給,眼花繚亂啊! 焗西班牙香蒜欖油蝦
除了原有的菜色外,餐廳另外仲有兩款堂弄美食,先是焗西班牙香蒜欖油蝦,選用了褪殼的鳳尾蝦,把蒜蓉用橄欖油爆香,然後放入蝦仁炒熟,最後澆上酒再點火,即時香氣四溢,令人流晒口水。 火焰雪山
另一道好啱大人細路既火焰雪山。 火炙龍蝦配海膽汁
即叫即製,海膽汁濃稠香滑,跟龍蝦肉是絕配,尤其是龍蝦膏沾上了醬汁,就更加惹味。 籠仔海上鮮
生蠔
美國生蠔
體形較大,蠔味稍淡。 Seafood station
有龍蝦鉗、松葉蟹腳、凍蝦、青口及藍青口,個人始終喜歡啖啖肉的感覺,龍蝦鉗就最啱我。 刺身
有三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚、魷魚及鯛魚。 韓式燒烤
有五花腩、鯖魚、光洲松崗江牛肉餅、燒牛油帆立貝串及金菇煙肉捲。
五花腩燒至帶焦,陣陣肉香好吸引;牛油帆立貝略嫌燒得太熟,食落有點韌;反而金菇煙肉捲幾香口,不錯。
Carving Station
香煎鴨肝伴藍莓黑醋汁
鴨肝煎得外脆內軟,油香幾重,加點藍莓黑醋汁,甜甜酸酸的感覺,正好平衡了油膩感。 燒美國肉眼
當然又是在中段時間先要,畢業肉質較鬆軟又有嚼口嘛! 麵檔
基本上,每次都有不同風味,而今次是韓國海鮮部隊鍋,配料有午餐肉、墨魚仔、芽菜、豆卜、蟹柳、青口、蝦仁、年糕、砂白及腸仔,種類都算多,但很奇怪,麵底只得烏冬及紅薯粉,而不是應該有的公仔麵,可惜。
熱葷
家鄉雞粥
想不到雞粥煲得好綿,廣東開花米粥底一流,略嫌雞肉份量較少。
泰式檸檬蒸魚
微酸及些少辣,食落好惹味。 鐵板岩漿鰻魚芝士飯
好正,鰻魚軟綿滑溜,加上芝士濃郁的氣味,好豐腴的口感。
泰式辣椒膏炒青口
辣度還可以再勁些少,青口肉嫩嫩滑又入味,反正食多幾隻都不會頂胃,唔理啦! 仲有煙肉雞卷伴蘋果紫甘藍、香煎鱸魚香檸紅菜頭忌廉汁、蠔皇鮮菌竹笙扒時蔬、塔香炒羊肉、韓式海鮮薄餅、鹵水豆腐、海鮮炒烏冬、印度咖哩雞、印度咖哩雜菜與及印度薄餅,熱葷種類不單止多,而且來自不同國家風味,難怪花月庭出名多花款。
燒味
海南雞飯
同集團好幾間Buffet都有海南雞飯供應,同樣地,水準非常好,由雞肉到油飯,其實可以放在中菜廳當作名物。
另一款是明爐燒鴨,亦是自家出品,皮脆肉香,正。
湯
味噌三文魚骨豆腐大根湯
三文魚味好突出,魚湯一向營養豐富,真係可以飲多幾碗補下。
中湯是合掌瓜甘筍豬骨湯,好夠火喉,味道濃郁,好有住家湯水feel。
至於西湯是佛羅倫斯海鮮湯。
芝士
提供了Edam Cheese、Camembert Cheese、Vanilla Cheese 及 Emmental Cheese。
前菜及沙律
都是以日系作主調,有梅子冷素麵、冧酒野莓沙律、紫薯蘋果沙律及甘辛黑豚大根櫻花沙律。
當然有自家製沙律吧,喜歡調製自家口味既人最啱。
Cold Cut 有豬肉凍肉腸、牛蒡沙律、燒牛肉、四川香辣雞翼、煙三文魚及沙樂美腸。
甜品
甜品可說是花月庭一大賣點。 梳乎厘班戟伴紅芋忌廉
堂弄自然是一個亮點,熱辣辣的散發芳香,記得要試啊! 原味乳酪雪糕
大堂的乳酪機,客人大可自便任食。 至於 甜品區當然有Movenpick雪糕啦,仲要有薄荷朱古力、楓糖合桃、芒果忌廉、士多啤梨、雲呢拿夢幻、瑞士朱古力、Panna Cotta 及 Tiramisu共8種口味,又有不同topping任加,真開心。
甜品分作兩區,先講糕點類。 有櫻桃乳酪慕斯蛋糕、沖繩菠蘿蛋糕、雜莓紫羅蘭無花果撻、玫瑰草莓西瓜忌廉蛋糕、沖繩紅芋忌廉蛋糕、薰衣草白桃忌廉泡芙、朱古力班尼士、巨峰提子水信玄餅、藍莓芝士蛋、Mini Cupcake、芒果千層酥、班蘭蛋糕、雜錦曲奇餅、葡撻及焗牛油麵包布甸。
由於仲有凍櫃甜品,先試了沖繩菠蘿蛋糕、巨峰提子水信玄餅及班蘭蛋糕,都是自家餅房出品,絕對不會令人失望。 凍櫃 甜品
有北海道3.6牛奶布甸、櫻花柚子慕絲、熱情果慕斯、芒果布甸、朱古力泡芙、鮮奶南瓜糕、沙架蛋糕、雲呢拿慕絲伴泰國青檸果凍、紅棗糕、藍莓蜜柑奶凍、蜜糖黑珍珠膏、楊枝甘露伴白玉及綠茶牛奶布甸伴紅豆。
牛奶布甸充滿奶香,必食;芒果布甸香甜,加埋藍莓蜜柑奶凍,望住凍櫃,真係難以決擇。 糖果櫃
有小朋友既家庭就最啱,因為糖果櫃有沙香蕉、青檸檬、可樂樽、棉花糖、黑加侖子條、沙紅黑加侖及超酸香桃心。
飲品
大堂一個是自助飲品區,餐廳特製的蝶豆花特飲,酸酸甜甜非常之解渴, 不喜歡太可另點凍檸茶、奶茶及咖啡之類。
另外可加錢飲樽裝汽水($8)與及椰青($30)。
幾時都覺得「花月庭」既食物係無可能試得晒,下次去到,又有機會試新野,真好!