2010-09-05 51 views
其實今次介紹呢間餐廳,半年以黎已走訪多次,卻未有一次用文字及相片作紀錄作分享。適逢老媽生日晚飯重臨舊地,心中感慨萬分,決定懶理其他人無謂的閒言閒語,將呢間位置隱蔽嘅餐廳介紹俾大家...星馬殿有別一般星馬餐廳,紫色加白色作佈置配以半開放式廚房同埋襯托落地酒櫃,裝潢華麗尤如一間酒吧,環境相當舒服,然而呢度賣嘅唔係正宗星馬菜色,Fusion味極濃厚...小食款色相當多,其中有幾個值得推介俾大家。第一個就係脆香蓮藕片($25),蓮藕片切得好薄,炸得酥香又脆口,食落口感一流,絕對係佐酒小食之選。另一個我覺得必食嘅小食就係南薑汁米茄子($25),米茄子外型非常細小呈圓筒狀,口感同味道跟平時食開嘅茄子好唔同,而南薑汁無一般薑汁果種濃烈辣味,食落微微帶酸,而且對鼻敏感更有食療效用,一啖一隻相當醒胃過癮!星馬殿有一個小食,幾次到來,連我在內加加埋埋廿多位朋友個個都齊聲讚好,就係呢個水牛芝士冬菇($35/4隻)。墨魚膠連同水牛芝士一齊釀入鮮甜又大隻嘅冬菇,上檯時已經被熱騰騰嘅香味吸引。呢個一黑一白組合,一咬落去先體驗芝士爆漿嘅快感,再細味箇中柔軟豐腴,絕對係一個令人喜出望外嘅小食,強烈推介!近年港人好中意

近年港人好中意食班蘭葉製作出黎嘅食品,雖然班蘭果種綠色唔太吸引,但其獨特香味總係教人唾涎三呎。想初嚐班蘭嘅朋友,大可以試試呢度嘅班蘭雞翼($35/4隻),將雞中翼塗上班蘭醬再炸,望落有啲似綠色天婦羅,唔好以為樣衰唔好食,食落班蘭葉味唔太濃,而且炸得香口雞肉嫩滑,幾正架!

我細細個已對咖映(Kaya)呢樣野情有獨鍾,呢度有八款唔同嘅咖映多士選擇,見到個Menu就已經開心。今次試呢個蘋果咖映鮮油蔗糖多士($22)無令我失望,烘得鬆脆嘅黑糖麵包上面,塗上一層厚厚嘅鮮油,再加上混入蘋果汁同蔗糖香味嘅咖映,正呀!下次再黎等我試埋班蘭咖映多士先~

馬莎拉炒薯仔條($42) - 用印尼菜常用嘅馬莎拉汁,將粗身連皮薯條一齊炒,估唔到效果原來係咁好味,食落甜甜地,薯香完全保留,而且無平時食果啲薯條咁熱氣添。如果一班朋友黎摸住酒杯底傾計,用呢個佐酒慢慢歎,真係唔錯架~!

講起食星馬菜又點少得食海南雞飯,呢份無骨鴛鴦海南雞飯($72)就將普通同黃金兩款雞放埋一齊,如果想份量要多啲,可以要半隻($140)或者全隻($220)。講返碟雞先,雞肉雖然都叫嫩滑,但味道上真係無乜驚喜,相比尖沙咀小店文華雞飯更加可以話差幾班,不過賣相同三色醬料都係水準之上,值得一讚!

馬拉叉燒($78) - 雖然叫做叉燒,但當然同廣東人食開果啲完全係兩回事。或者大家可以想像佢係一份燒汁豬柳,咁相信會好易理解到味道如何,特色絕對係欠奉,為求飽肚就當然無問題啦~!

主菜餐牌上有一款令我好奇到底係乜,就係呢味立體魷魚($88),送上時見到個外型,大家都話果然好3D!魷魚筒直立碟中間,旁邊有魷魚鬚,秋葵同辣椒等伴碟,配上馬莎拉汁去煮,色香味絕對俱全...

到底呢座魷魚塔入面係乜東東?影相時,大家都諗起囍宴私房菜名物嘅千層峰,另一方面諗緊入面到底係唔係釀左糯米飯呢?開估!原來入面係咖喱炒飯~!飯粒雖然唔算乾身,但配合魷魚筒味道又幾夾,值得一試,價錢上我直頭覺得唔貴,好花心機同手工先整到架!

是日老媽生日搞搞新意思,唔要生日蛋糕,來個生日果凍!款式由廚師話事發辦,唔到最後都唔知有咩食,真正驚喜!呢個士多啤梨果凍食落絕對唔甜,亦無令人擔心嘅藥水味,又香又滑,掂呀!最特別係蠟燭下面果杯青綠色物體,原來係咖映醬!用黎同果凍mix埋一齊食,感覺好似白蓮蓉溝啫哩,又得意又好味~!

我較早前同負責人提及想要芒果或者士多啤梨做甜品,士多啤梨果凍後突然再額外送多個芒果甜品,真開心!望落係唔係好似普通左少少呢?其實入面內有乾坤...一層層甜到爆嘅芒果片,加上燒香焦糖放上面,入面係芒果粒混埋大菜糕,再釀返入芒果身入面,聽落都知手工花唔少,食落仲好好味添~!而且咁有心思嘅甜品,真係唔係度度都搵到架!

星馬殿棄除原有熱帶風情,將每樣食品都包裝到同藝術品一樣,如果你愛試新配搭,又愛玩Fusion的話,呢度絕對值得推介俾你。價錢方面,今餐六人都食到好飽,每人除返開都係$150左右,絕對係合理抵食!地點上可能會覺得唔太就腳,但其實位置就喺金鐘遠東金融中心地下,即元氣壽司後面,唔算好難搵!
南薑汁米茄子口味有別於平時
水牛芝士冬菇強烈推介!
班蘭雞翼...唔好睇但好食!
咖映多士私底下加晒分~
馬莎拉炒薯仔條效果不俗
海南雞飯不及文華出色
這個魷魚真立體!
有心思!值得支持!
士多啤梨果凍混埋咖映,一個神奇組合!
壓軸好戲...芒果甜品
芒果粒混埋大菜糕,口感唔錯
裝潢華麗,尤如食物藝術館
2010-09-04
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
南薑汁米茄子口味有別於平時
水牛芝士冬菇強烈推介!
班蘭雞翼...唔好睇但好食!
咖映多士私底下加晒分~
馬莎拉炒薯仔條效果不俗
這個魷魚真立體!
有心思!值得支持!
士多啤梨果凍混埋咖映,一個神奇組合!
壓軸好戲...芒果甜品
芒果粒混埋大菜糕,口感唔錯
裝潢華麗,尤如食物藝術館
  • 水牛芝士冬菇,南薑汁米茄子,脆香蓮藕片