2016-08-03
身邊既朋友已經陸陸續續拜訪了鮨文, 連我呢個死港女平時死都唔願入元朗, 都為食鮨文專登老遠仆入去, 聽說呢間小店都非常難訂位, 所以醒目既我早已一個月前訂枱!! 終於黎到餐廳既門口啦, 心情極到興奮, 期待左呢餐好耐啦!! 門口簡約而低調既設計, 跟日本既居酒屋有點相似, 感覺有點兒神秘~~ 今日餐廳生意好像不錯, 吧檯位置全都爆滿, 我跟朋友兩個暫被安排坐係order檯, 店員說之後有位就會轉回我地返吧檯坐, 因為餐廳其實不是很大, 吧檯位置只可以坐到10人, 而order檯都只是可以坐到8人, 怪不知要甘早訂定檯啦~~ 雖然餐廳不是很大, 但都擺放了少量既日式擺設, 令餐廳增添了傳統日式風格~~ 餐廳雪櫃內存放了大量既酒, 一班好酒既客真的可以不醉無歸呀, hehe~~ 鮨文主是係做 Omakase既, 即廚師發辦, 亦即是你食乜係由廚師話事, 甘一切我都交比呢度既師傅啦!! 那是對患有選擇困難症既人既佳音, 不用諗食乜, 就可以享受一餐美食, 正呀!! 呢度既套餐一共有四款, 分別有天 HK$600, 匠 HK$800, 正 HK$1000 同文 HK
前菜先送上酸汁鰻魚青瓜, 鰻魚是我致愛之一, 肉質既彈牙又腍滑, 加上燒汁同芝麻令鰻魚更香更惹味, 還有酸微微既青瓜, 真係胃口大開, 好想快d有得食呀~~哈哈
呢個蒸蛋都唔野小, 幾考功夫的!! 面頭係一個茨, 混入了蟹肉絲, 柚子皮同少量金箔, 而底部則是蒸蛋, 非常非常之幼滑, 而蟹肉絲又夠鮮甜, 兩者同時食就更加滋味!!
食日本野又點少得佢呀!! 喜歡梅酒個種又香又清甜既味道, 加冰飲超爽呀!! 正~~
食食下野突然覺得有d凍, 死啦!! 又無帶外套, 唯有問店員可否關細少少部冷氣, 點知店員同我地講, 呢度有披肩呀, 唔介意可以借你們用呀!! 嘩...會唔會太warm呀!! 我仲見到有洗衣店既吊牌, 放得更放心~~
除了有波肩借用, 還有义電服務, 吧檯下每一個位置都有义電位, 香港人相機先食呢個文化遇著電話無電你話幾掃興, 但有左呢個服務, 真係影得更放心~~ 終於都可以掉回到吧檯坐了, 可以親眼目到師傅既刀工同英姿, 而且我覺得坐吧檯可以望到每一件藝術品既誕生係一件好奇妙既事~~ 今晚為我地服務既係子健師傅, 辛苦你了!
我幾喜歡食呢三寶, 特別係淮山, 帶Wasabi味, 食落腍腍地, 感覺好特別~
金目鯛色澤粉嫩, 入口軟滑, 魚味特別甜 師傅話呢度採用江戶前 壽司做法, 先準備好新鮮既刺身, 用手指握製醋飯, 飯是選用赤醋製成的, 所以呈現啡啡地色, 而所有食材也預先調味, 不用再另外沾醬油就可以食得, 飯握製到空心, 所以每件壽司放落碟上都會有沉降效果, 這是非常考師傅功力的, 記得要盡快放落口食呀, 不然就過了最佳食用時間~~
肉質不但鮮甜, 而且入口微帶爽脆又滑身
深海池魚以清, 甜, 爽見稱, 亦只有過千米的大海先可以捕獲到, 而六月至八月又是當造季節, 所以特別鮮嫩肥美
甜蝦一直係我致愛之一, 呢度既甜蝦比坊間既大隻好多, 食落超鮮甜同啖啖肉, 令人回味呀~~
另一致愛帆立貝, 採用橫切再分開一半方法製作, 甘可以保留肉質原本既鮮甜, 上面灑上沖繩海鹽, 食落微微帶鹹, 但不失帆立貝原有鮮味
少有用火炙燒過黎食, 師傅仲係銀雪魚面加上甜甜地既麵豉醬, 食落好香口同特別
店員推介我試呢款酒, 我亦都是第一次飲, 帶橙味又易入口, 幾啱女仔飲, 不錯不錯~~
比深海池魚較為軟身, 同樣肥美同鮮甜
喉黑又名赤目, 係極品既白身魚, 上面係魚肝, 師傅話只有新鮮既魚肝先適合食用, 唔係會好腥ga!! 魚肝入口即溶, 油脂較高, 兩者同食, 絕無油膩感~~
師傅話醋鯖魚要趁新鮮用鹽同醋醃佢半個鐘, 甘先可以保時鮮味, 上面加上白板昆布, 去除了魚腥味後, 感得份外鮮甜
吞拿魚呈現赤色, 顏色較深, 配上黃芥辣同食, 整體味道有d似食緊熱狗似的, 相當特別
油脂分佈平均, 超級新鮮同肥美, 一放入口即溶, 簡直正到飛起呀!~~
大拖羅即係筋與筋之間即無筋既位置, 味道比中拖羅更濃更鮮, 即要飛起第二次, 哈哈~~
三文魚籽係自家醃製的, 所以比坊間更鮮甜, 師傅教路呢款壽司要打橫放一啖放落口, 甘先可以確保唔散開, 魚籽大大粒, 而且非常晶瑩剔透, 食落下下脆, 帶少許鹹香, 正~~
全晚最最最期待就係海膽啦!~~ 最好既一定係壓軸先出場, 睇見呢個有一定分量既海膽軍艦, 真的無從入手呀, 我要分開兩三啖先可以將佢完全征服, 味道濃厚又甘甜, 好想食多件呀~~
魚味濃郁又唔腥, 食左甘多壽司再飲埋個魚湯,已經有九成飽了~~
最後食埋件手卷, 簡直滿足到一個極點!! 師傅見我甘喜歡食海膽, 特別為我安排了呢個中拖羅海膽手卷, 先將中拖羅起肉走筋, 混入紫蘇葉同大蔥, 加埋我最喜愛既海膽, 用江戶前卷法, 絕非坊間雪糕杯形做法, 入口又滑又鮮甜, 回味返之前食過既味道, 兩者混埋一齊, 將鮮味提升到另一個境界,超正呀~
超甜, 超甜, 超甜呀~~
呢餐真的沒有令我失望, 慢活了差不多三小時, 細味了我人生第一次既Omaksae, 不久既將來我會再黎品嚐ga, 等我呀~~