2020-06-04 770 views
一直以嚟都好想可以實行到慢活生活,喺忙碌中可以偷到少少時間靜落吸嚟已經係一份小確肯💓 望住店員沖泡茶葉、講解下茶既故事,慢慢進入令人安靜既氣息,真係一件非常癒療既事🙂 茶道係一門學問,亦係一門藝術,每次品茶都會給我一種舒服既感覺。看來是時間重拾那份對茶既熱忱,抽時間去學習一下茶道🍵.▪金牡丹岩茶  HKD$168個人很喜歡這款來自福建武夷山既春茶🌾以鐵觀音及黄棪混合栽種 係較為矜貴既一款茶沖泡好後端上已經聞到陣陣香氣☺店員話由於哩款茶發酵時間較長所以顏色會比較深 茶味會更濃茶味醇厚回甘 喝下完全不會感到有苦澀味喝完後仍感覺有陣陣餘蘊在口腔中徘徊😻·▪雪片蜜蘭香  HKD$98一款來自潮州鳯凰山雪片(冬茶) 為冬天產的茶葉🍃一年中產量最少而又經過霜凍的茶 方為好的雪片這款茶雖然不及金牡丹般濃厚 但感覺同樣甘香還充斥著大多數茶的固有苦澀特點如果平日在家想時常拿來沖泡又想慳一點 推介這款啊👍

▪金牡丹岩茶  HKD$168

個人很喜歡這款來自福建武夷山既春茶🌾