2022-07-08 1245 views
行誠品行到攰攰哋就入咗嚟嘆茶,坐喺窗邊望住維港海景加傍晚嘅陽光嘆茶,寫意寫意~揀咗白牡丹,味道清香有餘韻,幾啱我口味!拎光顧呢間茶店嘅單過隔籬買曲奇食仲有九折~
揀咗白牡丹,味道清香有餘韻,幾啱我口味!
拎光顧呢間茶店嘅單過隔籬買曲奇食仲有九折~
白牡丹
白牡丹
2022-01-01 853 views
扮文青,去行誠品,順便搵食。未試過係街飲中國茶(除咗茶樓),去左瑜茶舍飲杯中國茶,今次試左杯小青柑,可能太急了,沖得唔太好,小青柑一次過出晒味,欠缺左應有的細水長流感覺,不過環境補救,成件事都好滿意。

2021-06-07 988 views
係尖沙咀行到累不防去誠品歎下茶望住海景 又有日光輕鬆的 望住茶藝師為你沖調的茶都幾治癒💕重點係你喝完一杯後立即為你再泡茶不知道有沒有上限的泡茶次數但今次的茶量很足夠我歇一歇 休息一下😊
係尖沙咀行到累

重點係你喝完一杯後
立即為你再泡茶

不知道有沒有上限的泡茶次數
但今次的茶量很足夠我歇一歇 休息一下😊
行到累了一於坐下來休息,在誠品走走剛好看到有窗邊的位置而且又想試試這邊的茶葉,於是就決定試一下冷泡茶🍶在這個好天氣黃昏時段一邊喝茶好舒服~這次試了兩種,真的好高質素!喜歡清淡的可以先試白茶的白牡丹,淡黃色的茶帶有一點花香還有淡淡回甘真的一流🌼另外喜歡重茶味的可以試蜜蘭香單叢,這個是烏龍茶茶葉!店員貼心介紹真的很好,而且還有一個溫馨提示,🍃買了冷泡茶以後想再喝可以帶回空瓶會有優惠喔,記得支持環保♻️

2020-06-13 1513 views
/瑜茶舍🇭🇰/#sa尖沙咀篇➖➖➖<對住維港品茶·放鬆嘅感覺>▪️▪️▪️去開誠品 睇書睇到攰 最岩坐係海邊食下茶點、飲下茶仲可以望到維港海景邊品茶睇日落 放鬆下心情❤️❤️但鍾意飲茶嘅大家就算夏天解下渴都唔錯✨有多種茶: 綠茶、白茶、武夷岩茶等等唔係每一間茶舍都有咁多種類可以揀每份茶仲會送紅茶曲奇🍪每日限量 送完即止➖➖➖1️⃣月光白 冷泡茶 $58/支月光白茶其實係屬於白茶一種❤️上片白下片黑 就好似月光照係茶牙上面所以叫月光白❤️佢嘅顏色同味道係會有啲唔同無平日飲嘅普洱咁濃澀 相反係帶果香、回甘✨較容易入口~ 冷泡茶仲可以保留到原先嘅茶味 減低左單寧酸同咖啡因 而且夏天飲凍茶真係好適合 仲可以grab n go 下次拎番個樽番去可以-$10➖➖➖分數:8.2/10➖➖➖2️⃣松木燻正山小種 $168/壺呢款係紅茶嘅一種✨製法幾特別透過煙熏製法 係過程中茶葉發酵嘅時候加入松煙嘅香味 覺得味道反而覺得較月光白甘甜 微微嘅燻味~而且唔會太苦澀 睇到店員沖茶過程都有種好治癒嘅感覺🙆🏻‍♀️➖➖➖分數:7.4/10➖➖➖3️⃣紅茶曲奇有好多茶葉碎增添口感 仲食到咸咸地同鹽粒 不過味道反而比茶更突出🙈可
/瑜茶舍🇭🇰/
#sa尖沙咀篇
<對住維港品茶·放鬆嘅感覺>
▪️▪️▪️
去開誠品 睇書睇到攰
最岩坐係海邊食下茶點、飲下茶
仲可以望到維港海景
邊品茶睇日落 放鬆下心情❤️❤️
但鍾意飲茶嘅大家
就算夏天解下渴都唔錯✨
有多種茶: 綠茶、白茶、武夷岩茶等等
唔係每一間茶舍都有咁多種類可以揀
每份茶仲會送紅茶曲奇🍪每日限量 送完即止

1️⃣月光白 冷泡茶 $58/支
月光白茶其實係屬於白茶一種❤️
上片白下片黑 就好似月光照係茶牙上面
所以叫月光白❤️佢嘅顏色同味道係會有啲唔同
無平日飲嘅普洱咁濃澀
相反係帶果香、回甘✨較容易入口~
冷泡茶仲可以保留到原先嘅茶味 減低左單寧酸同咖啡因

2️⃣松木燻正山小種 $168/壺
呢款係紅茶嘅一種✨製法幾特別
透過煙熏製法 係過程中茶葉發酵嘅時候
加入松煙嘅香味
覺得味道反而覺得較月光白甘甜 微微嘅燻味~
而且唔會太苦澀

分數: 7/10
📍瑜茶舍
尖沙咀梳士巴利道3號星光行誠品生活2樓L230號舖
➖➖➖
分數💛(10分為滿分)
食物質素: 7.53/10
環境: 9/10
服務: 8/10
價錢:6.5/10
2020-05-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$113 (Tea)
月光白冷泡茶
2020-06-05 624 views
.【尖沙咀】瑜茶舍 — 白牡丹冷泡茶雖然係冷泡茶,但仍然有茶葉嘅陣陣幽香,而且味道清香。加上店舖位置誠品入面,可以一路睇書,一路品茶。店舖亦有大玻璃窗,可以望到維港景色,可以令人放鬆心情。.今次寫得比較短,因為心情比較沉重。不過,用一瓶茶學懂獨處、學懂慢活生活、學懂忘卻一切光怪陸離嘅事,已經好好。.大家鍾意飲冷泡茶可以黎呢度試下,佢地仲有大紅袍可以揀架,而且下次拎番個樽再去飲冷泡茶時,仲可以減$10。
【尖沙咀】瑜茶舍 — 白牡丹冷泡茶
2020-06-04 770 views
一直以嚟都好想可以實行到慢活生活,喺忙碌中可以偷到少少時間靜落吸嚟已經係一份小確肯💓 望住店員沖泡茶葉、講解下茶既故事,慢慢進入令人安靜既氣息,真係一件非常癒療既事🙂 茶道係一門學問,亦係一門藝術,每次品茶都會給我一種舒服既感覺。看來是時間重拾那份對茶既熱忱,抽時間去學習一下茶道🍵.▪金牡丹岩茶  HKD$168個人很喜歡這款來自福建武夷山既春茶🌾以鐵觀音及黄棪混合栽種 係較為矜貴既一款茶沖泡好後端上已經聞到陣陣香氣☺店員話由於哩款茶發酵時間較長所以顏色會比較深 茶味會更濃茶味醇厚回甘 喝下完全不會感到有苦澀味喝完後仍感覺有陣陣餘蘊在口腔中徘徊😻·▪雪片蜜蘭香  HKD$98一款來自潮州鳯凰山雪片(冬茶) 為冬天產的茶葉🍃一年中產量最少而又經過霜凍的茶 方為好的雪片這款茶雖然不及金牡丹般濃厚 但感覺同樣甘香還充斥著大多數茶的固有苦澀特點如果平日在家想時常拿來沖泡又想慳一點 推介這款啊👍

▪金牡丹岩茶  HKD$168

Type of Meal
Tea
  • 金牡丹岩茶
2020-05-16 577 views
茶舍在誠品書店內,裝修時尚、有品味,寧靜清幽,坐擁維港無敵大海景,令人心曠神怡,在此品茗最適合不過。店員簡單介紹飲茶的文化,茗茶可養生、 健康有益,推介了我們飲紅茶 。金駿眉紅茶$108 金駿眉紅茶,色澤棕紅,入口清香,有淡淡荔枝、桂圓的果香味,喝完之後,有回甘及止渴生津的感覺,十分滋潤喉嚨。大紅袍冷泡茶 (凍飲) $58製作冷泡茶,需要早一天,將茶葉放入冷水泡12小時,才可享用。大紅袍冷泡茶,用玻璃樽盛上,格調高雅。茶味不苦澀,輕輕呷一口,茶味香醇,舌尖細味甘甜,配上兩塊自家製的手工餅,入口有香濃的茶葉味,是極致的雙倍享受。溫馨提示,下次帶回玻璃瓶再光顧,可減$10, 支持環保,店內還有其他茶的產品及用具選購。

店員簡單介紹飲茶的文化,茗茶可養生、 健康有益,推介了我們飲[金駿眉]紅茶 。

金駿眉紅茶$108

大紅袍冷泡茶 (凍飲) $58
係香港做野壓力咁大,有時放假想出去散下心,周街人多車多,空氣又焗促。就算係鐵人都好,身上有幾多負擔都需要一個屬於自己既空間,一刻寧靜、一杯茶、一份窩心。而近年愈黎愈多香港人講求養生之道,而茶藝正正就係息息相關,所以茶舍亦成行成市,今次慕名而黎呢間人氣茶室「Yú · teahouse - 瑜茶舍」,前年就進駐左係尖沙咀誠品,將茶道精神廣泛流傳開去,除左有一系列中國茶葉比你慢慢品嘗之外,呢到間中仲會搞辦茶藝課程,有個親自學泡茶既機會,比你體會一下茶是故鄉濃既滋味,對住個海景Chill返日,係幾寫意既!👇📌C O L D · B R E W - ▪ White Peony - $58▫ 年輕人始終唔係太鍾情中式茶樓,所以冷泡茶既出現造就左整個市埸需要,而白茶本身發酵度比較低,最適合用黎冷泡處理。今次揀左呢款「白牡丹茶冷泡茶」,茶舍用上牡丹花花瓣配上白茶,飲落清淡而有淡淡回甘既香味,相對比較易入口,比較適合唔鍾意太甜既朋友。冷泡茶另一好處可以減少茶裡面既咖啡因,同時每款茶Set都會附送一兩份「紅茶曲奇」,由餐廳手工製成,食落清香脫俗,而且面頭仲有茶葉碎,口感豐富!📌H O T · B R E
就算係鐵人都好,身上有幾多負擔都需要一個屬於自己既空間,

📌C O L D · B R E W -
White Peony - $58

📌H O T · B R E W -
Aged Mandarin Pu’erh - $88
▫ 而紅茶普通都係經過發酵較重既茶葉,如果用黎冷泡會變得苦澀,無哂香味。
反而用滾水沖出黎既茶味更加甘味。今次試左茶舍人氣大熱既「陳皮普洱熱泡茶」,

分別用上2013年新會成熟陳皮同埋2009年宮廷熟普洱泡成,茶湯顏色紅潤光澤
飲落普洱既甘香相當出眾,過程中散發陳陣陳皮既清香。而且普洱有健脾胃功效,

特別適合經常食油膩既我,能夠係呢到品嘗到咁高質既茶湯,絕對係賞心悅目既事!
2020-04-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 陳皮普洱熱泡茶
  • 白牡丹茶冷泡茶
2020-05-10 335 views
如果講到我最鍾意嘅飲品,除左水就係茶!有時候自己係屋企只係飲開一、兩種茶或茶包;去茶樓飲茶D茶又唔係特別靚!好難滿足我嘅茶癮!最近知道尖沙嘴誠品開左一間【yú teahouse 瑜茶舍】品茶/茶葉專門店,所以就趁住星期五放工同朋友去relax 同扮文青一下!🍵Tasting:白牡丹冷泡茶當去到舖頭時,店員會先提供一杯白牡丹冷泡茶(或大紅袍冷泡茶)!白牡丹冷泡茶因為係低發酵白茶、味道清新偏淡、帶少少花香味、青草香,適合品茶前清清味蕾!🍵白毫銀針 $120:屬於白茶其中一種,而白茶係屬於抗氧化價值最高。白毫銀針採摘係茶芽部份,姐係新生出黎、最嫩、未成葉嘅部份。味道溫和容易入口,味道清新但不失產香、除左有白茶獨特花香、青草,仲帶輕微果香同回甘!怕濃茶味或新手可以試下!🍵東方美人比賽茶 $180: 屬於烏龍茶一種,“東方美人” 呢個名係由英國維多利亞女王起。而瑜茶舍嘅東方美人曾經攞過去比賽而且得過獎,所以 “比賽茶”個名就係禁黎!味道會比上兩款白茶濃郁,茶味更香濃,有其他天然茶葉少有嘅花果蜜香,非常特別同令人難以忘記!🍵紅茶曲奇:每壺茶都會附送一塊紅茶曲奇、唔含蛋奶、裡面有茶葉碎、而外面有黑芝

🍵Tasting:白牡丹冷泡茶

🍵紅茶曲奇:每壺茶都會附送一塊紅茶曲奇、唔含蛋奶、裡面有茶葉碎、而外面有黑芝麻碎,鹹甜交織,同茶非常match!

2020-05-06 266 views
位於尖沙咀誠品入邊嘅瑜茶社,別具文化氣息。小店可以望住海景品茗,十分悠閒😌茶社有不同嘅茶款,而且店員仲話會定期更新menu。有烏龍茶、綠茶、白茶,再細分不同茶款。天氣熱仲可以飲冷泡茶😎我就叫左大紅袍冷泡茶,茶味同熱飲嘅唔同,咖啡因會低啲,而且味道清香啲。夏天飲真係唔錯☺️熱泡我揀咗烏龍茶鳳凰單叢內的- 老叢單叢🍵 呢個茶款比較特別,出邊唔算太多茶館有。我哋坐咗喺吧枱,最好嘅係店員會幫你沖泡同你交流,解釋茶款嘅來源、味道、點樣沖泡、同點樣飲。熱泡最理想會沖三次,每次都有唔同層次同味道。先聞茶香;再品茶,慢慢感受,店員仲教點用六感去品茶。除咗茶之外,店舖亦都會製作唔同嘅茶點,我哋就試咗紅茶曲奇🍪好香茶味及牛油味,用嚟配茶就最好。店員話遲啲7月左右仲會有茶味雪糕供應🍦真係好期待😍我覺得呢度唔只係品茗嘅好地方,仲係一個認識茶好好嘅體驗💕為響應環保,保留冷泡茶嘅茶樽,下次帶去會有減$10優惠。近期抗疫期間,醫護人員亦都有折扣優惠。母親節仲有限定禮盒。好多優惠做緊~

我覺得呢度唔只係品茗嘅好地方,仲係一個認識茶好好嘅體驗💕

2019-08-31 740 views
近來越來越多人喜歡品茗!既是因為養生關係,也因為近來越來越多精緻新潮的漂亮品茶小店冒起了。這間在誠品書店的小茶館,既有美麗的維多利亞港海景,也有不同種類的中式茶供應給大家。 而且,店員會很用心的講解每一款茶的特性和沖調/茗茶方法,還會樂意提供試飲。這讓我一些對茶葉一知半解的人(包括我們)都有興趣嚐新。可說是除了喝咖啡外的一個好去處!每個月店家都會有一個新的菜單。因為朋友不喜歡喝屬性太寒涼的茶,所以店家推介了這款$58烏龍茶cold brew給他。聽店員說,店員會早一天放茶葉進去冷水浸泡12小時,這樣雖然會比較費時,但茶變得不苦澀,喝下去更回甘。聽說用這個方法,咖啡因還會減少呢!冷泡茶的瓶子也非常好看!下次如果帶回瓶子,還會減$10呢!我也是烏龍的粉絲,所以在店員推介下選擇了這款味道較為濃郁的烏龍茶 ($120)店員在前面燒水和泡茶,動作非常專業。大概10分鐘後,茶就端在前面了。怎麼說呢,我對品茗一竅不通。每天都是生活匆匆忙忙,很難沉下心好好享受一杯茶。這杯茶,氣味清香,色澤棕紅,醇和不粗澀,不會太霸氣,喝完還能回甘。不知道算不算好茶,但只能說是我喜歡的味道。以後有時間,一定會再去試試其
近來越來越多人喜歡品茗!

這讓我一些對茶葉一知半解的人(包括我們)都有興趣嚐新。

可說是除了喝咖啡外的一個好去處!

每個月店家都會有一個新的菜單。

聽店員說,店員會早一天放茶葉進去冷水浸泡12小時
,這樣雖然會比較費時,但茶變得不苦澀,喝下去更回甘。
聽說用這個方法,咖啡因還會減少呢!

冷泡茶的瓶子也非常好看!

下次如果帶回瓶子,還會減$10呢!

不知道算不算好茶,但只能說是我喜歡的味道。

以後有時間,一定會再去試試其他茶。還要聽聽店員的講解,增加一點對茗茶的知識。
2019-02-21 869 views
Decided to chill out because it was too hot outside.At Eslite, there are two spacious joints, the other one was packed so went here because it was not so busy.The prices are slightly expensive which keeps the crowd away but you do get some people who are not patrons or bring their own food to indulge.Ordered the gelato of the day which was red tea ice cream.It costs HKD50 which is quite pricey and probably a one off thing because I doubt I would return.If only they had another flavour because I

If only they had another flavour because I don't really like red tea as it tastes like Hong Kong style milk tea.
Basically, it did taste like Hong Kong style milk tea so Hong Kongers will love it and there is a slight bitterness to it.
2019-02-12 595 views
以往對茶的認知不多,飲茶的經驗只停留在傳統茶樓、珍珠奶茶抑或是便利店支裝茶。這裏絕對給予我一個嶄新脫俗的茶飲體驗。餐牌上有茶藝師即席現泡的熱茶和冷泡茶,均提供堂飲和外帶。這裏店員十分專業,細心地介紹餐牌上各款茶的特色,由於我體質偏涼,他向我推薦了宮廷熟普洱熱飲($98),指熟普洱性質溫和暖胃。這熟普洱香氣撲鼻,味道醇厚,口感幼滑,飲後有種養生的感覺。期間,店員不斷向我講解了很多茶的知識, 覺得中國茶文化真的博大精深。更難得的是,在茫茫人海的尖沙咀裏竟然有一間環境清幽舒適, 再有180度維港美景作伴的茶室,下次一定會再來!

餐牌上有茶藝師即席現泡的熱茶和冷泡茶,均提供堂飲和外帶。

這熟普洱香氣撲鼻,味道醇厚,口感幼滑,飲後有種養生的感覺。

2019-02-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-01-19 669 views
■ 尖沙咀 浪漫茶舍 ■ :👉🏻 武夷大紅袍熱飲/冷飲👀看點: 大紅袍屬於岩茶味道比較霸氣, 但是外表霸氣入口又有一點溫純。 冷靜與熱情之間大家可以試一試。💰價錢: 。 熱飲 $88 ( 熱飲會比冷飲味道較為突出,如果喜歡飲茶的話,可揀熱飲)。冷飲 $58 ( 如果喜歡清清地,淡淡的茶味,可揀冷飲)幾十元一個海景談心的位置,環境清幽靈,心境也靜下來,我最喜歡在哪裏自己開會沉思,度橋。 日落時候,拍出來的照片也是十分美。跟女朋友拍拖可以不限時又有海景看,這麼好的地方怎能錯過!店員對茶的知識也是十分豐富,他們會為你的口味作出介紹,而且店內還有其他產品或茶藝用品選擇。
■ 尖沙咀 浪漫茶舍 ■ :
👉🏻 武夷大紅袍熱飲/冷飲
。冷飲 $58 ( 如果喜歡清清地,淡淡的茶味,可揀冷飲)
跟女朋友拍拖可以不限時又有海景看,這麼好的地方怎能錯過!