2017-03-20
收工同爸爸媽媽一家人去搵食,發現鬧市中隱世美食翁記上海館,夜嘛嘛有間特別多人既野食,咁多人食肯定有好野,就梗係去湊下熱鬧啦。環境光猛,非常好生意,店員都好熱情,見我地幾個人,幫我哋安排位置,所以只係等左一陣就有位 。坐低就睇下食乜,店員即係熱情推介,特別記得既係竹笙火腿雲吞雞、黑醋排骨、小籠包同埋京蔥爆豬肉窩窩頭。通常尼講上海野係比較濃味,但哩個竹笙火腿雲吞雞就清清地啱老人家,湯好好飲之餘,仲非常足料,有好幾隻雲吞,仲成隻雞脾添。至於黑醋排骨呢,一尼到香氣四散香味十足,酸酸微微十分開胃,但又唔算話好酸,都容易入口,貌似咕嚕肉,口感就完全唔同,明顯冇加粉既,啖啖排骨肉。小籠包簡直係重點重頭戲,一籠四粒,粒粒都漲卜卜啖啖湯響入面,仲熱辣辣添,最好係一啖擺落口連湯飲係最爽。然後係京蔥爆豬肉窩窩頭,京蔥爆豬肉呢就極之入味,就咁食濃左d,加埋個包,裝住食,鹹淡適中,口感一流,直情係國寶級食物。最後,食埋個香酥豆沙鍋餅就差不多完結哩個尋隱之旅嚕。
坐低就睇下食乜,店員即係熱情推介,特別記得既係竹笙火腿雲吞雞、黑醋排骨、小籠包同埋京蔥爆豬肉窩窩頭。 通常尼講上海野係比較濃味,但哩個竹笙火腿雲吞雞就清清地啱老人家,湯好好飲之餘,仲非常足料,有好幾隻雲吞,仲成隻雞脾添。 至於黑醋排骨呢,一尼到香氣四散香味十足,酸酸微微十分開胃,但又唔算話好酸,都容易入口,貌似咕嚕肉,口感就完全唔同,明顯冇加粉既,啖啖排骨肉。 小籠包簡直係重點重頭戲,一籠四粒,粒粒都漲卜卜啖啖湯響入面,仲熱辣辣添,最好係一啖擺落口連湯飲係最爽。 然後係京蔥爆豬肉窩窩頭,京蔥爆豬肉呢就極之入味,就咁食濃左d,加埋個包,裝住食,鹹淡適中,口感一流,直情係國寶級食物。 最後,食埋個香酥豆沙鍋餅就差不多完結哩個尋隱之旅嚕。