2018-02-12 382 views
今日同同事去完上環見客,我地去附近行下行下走到Number 2既門口,室內地方不大,只有約二十個坐位,勝在座位寬闊,枱上餐巾餐具已預先擺得整齊有致,加上燈光柔和,氣氛浪漫,就來一個暖意晚餐吧!睇完份Menu得出嘅結論係乜都好想食,因為我見到佢哋餐廳係主攻地中海美食。麵包也是新鮮焗制的,再配上橄欖油更加鬆軟好味。高級餐廳用料講究係好正常,而且一向知道佢地創辦人Ruby Lau係著名橄欖油達人,但無諗過連海鮮食材都係用新鮮貨嚟烹調,所以每一嚿藍青口都係冇沙粒。我地點了<普羅旺斯傳統雜菜燉鱸魚>作為主菜,絕對冇介紹錯好好好好味,飽肚,清新,清腸胃。燉鱸魚肉嫩滑之餘湯汁亦好好飲好鮮甜,充滿橄欖香,配合菠菜既煮法好夾,重點佢啲配菜薯仔仲係好爽口,用料好講究所以味道層次好豐富。但講到最特別既,就一定係希臘黃瓜乳酪醬聖子配石榴果。咬落去過刻酸酸甜甜可能因為有石榴果,但係重點聖子係非常爽口。完全無諗過聖子可以咁煮,視覺上亦非常漂亮。Slow-cooked Barbecue Organic Baby Pork Ribs 意大利香醋慢煮豬仔骨,人哋話煮得好豬仔骨,切落去肉同骨係分開。而正正

麵包也是新鮮焗制的,再配上橄欖油更加鬆軟好味。
橄欖油長包

青口

燉魚

聖子

Slow-cooked Barbecue Organic Baby Pork Ribs 意大利香醋慢煮豬仔骨,人哋話煮得好豬仔骨,切落去肉同骨係分開。而正正Number 2做到此要求,佢用自製醬汁玫瑰露醃製再慢煮,我諗佢應該花咗好多心機去研究,而且慢煮的關係,令肉質非常嫩滑juicy。
豬仔骨

最後係食甜品