2018-08-22 153 views
旺記冰室放係to eat list 好耐!奈何佢啲分店都好遠,的唔起心肝去食,終於佢係油塘大本型food court開左分店,知道左即去!星期日朝早11:30左右到左,估唔到門口已經有人排隊,最後排左廿分鐘先入到去。叫左叉燒滑蛋飯、蝦仁滑蛋飯同薑汁鮮豬潤通粉餐配滑蛋同麥包多士。叉燒滑蛋飯見到大家狂推,我當然叫哩個黎試下啦。賣相相當吸引!叉燒數量唔少,但薄切,食落冇咩味,普通。滑蛋飯個滑蛋令我有啲失望,唔係我想像中咁嫩滑,中間既蛋仲保留左蛋漿,但邊位既蛋略嫌overcooked,有啲似蛋既薄片。蛋既味道唔係太出,無咩蛋香。甜豉油味道淡,連我中意淡口味既人都覺得冇咩味(點解大家都話甜豉油係點睛之作🤔 唔通唔同分店質素有參差)同埋有些少油份。蛋入面係白飯,白飯偏乾身,好彩有面頭蛋漿同豉油濕潤返,會易入口啲。蝦仁滑蛋飯都係異曲同工,蝦仁尚算大粒,食落亦爽口彈牙。不過就冇咩味。其實對於哩兩個飯有啲失望。個人覺得真係冇大家講到咁神級,只係普通既一個碟頭飯。反而薑汁鮮豬潤通粉餐配滑蛋同麥包多士好出色喎!多士好用心,用左麥包,感覺較健康。多士焗到小脆口,有口感之餘又唔會刮口👍🏻面頭涂左牛油,令麥包多士

叉燒滑蛋飯

叉燒滑蛋飯見到大家狂推,我當然叫哩個黎試下啦。
賣相相當吸引!
叉燒數量唔少,但薄切,食落冇咩味,普通。
蝦仁滑蛋飯

反而薑汁鮮豬潤通粉餐配滑蛋同麥包多士好出色喎!
多士好用心,用左麥包,感覺較健康。
多士焗到小脆口,有口感之餘又唔會刮口👍🏻
面頭涂左牛油,令麥包多士味道變得更香。

滑蛋係全餐既亮點
滑蛋食落濕潤、嫩滑,蛋味較滑蛋飯香,配麥包多士一齊食係完美既享受。好出色!
(個人認為旺記滑蛋好食過澳x幾條街,同伴亦有同感)
滑蛋多士

薑汁豬潤通粉都唔差啊!
豬潤份量都足,但薄切。薄切得黎食落又幾好味,但某幾塊略嫌過熟,如果煮既時間短少少會更好食。加左薑絲去腥味,幾貼心。
通粉湯底加左姜汁,食落出奇地夾,湯底清清地,冇咩味精既感覺,唔錯!

跟餐餐飲推薦奶茶!
奶同茶比例好好,奶茶飲落唔會過於苦澀,亦唔會比奶搶左啲茶味。
奶茶質感順滑,水準高於一般茶記,可以一試!

豬潤通粉

整體而言,茶餐較滑蛋飯出色,未試過可以一試,但對滑蛋飯唔好抱太大期望
滑蛋多士
豬潤通粉