2017-06-09 2374 views
經常幫襯,食物味道不錯,但眼見越做越差,今日忍唔住要出聲!鑊撈煎蛋已經有好多次見到煎蛋面有「鑊撈」,見到已經唔開胃,但通常都會撥走就算。今日一打開⋯⋯好似鑊撈多到好似發霉咁,再反去後面仲嚴重!啃死竹籤肉餅好啦,諗住唔食蛋就算啦,然後同事食肉餅飯⋯⋯食食下咬到硬物,原來係一節竹籤!唔小心真係會啃友!回想⋯⋯華安剛開業時真係好有心,外賣包裝分得好好,堂食時亦見老闆及老闆娘要求嚴謹,質素真不錯。煎蛋vs炒蛋此餐廳的炒蛋以前香滑多汁,外賣時會另外分隔開,依家唔係多汁而係多水(似想加水扮滑蛋),外賣時直接放湯麵內,整碗麵被「蛋水」弄得渾濁、糊糊域域,成pat 嘢咁要人放入口,所以依家我外賣都改為煎蛋,點知都中伏!鮮油多另外,餐廳亦有一味脂肪大挑戰嘅「鮮油多」,多士熱但鮮油凍,襯鮮油未溶時食,好好味,好過翠華,但外賣又係激死!本來外賣鮮油已經易溶,應學翠華一樣分開冰震住鮮油會好d。華安唔做多層功夫都算,包裝伙記仲要將鮮油多垂直放熱辣辣湯麵上,即鮮油只隔包裝紙袋,直接接觸湯麵兜!唔好話拎返公司嘅路程,諗都諗到不出10秒都會溶晒啦!最後變成牛油浸麵包!如果唔係幫襯開,完全想像唔到佢哋以前對包裝咁嚴謹⋯
經常幫襯,食物味道不錯,但眼見越做越差,今日忍唔住要出聲!

鑊撈煎蛋

發霉煎蛋

好似鑊撈多到好似發霉咁,
再反去後面仲嚴重!

發霉煎蛋2

啃死竹籤肉餅

好啦,諗住唔食蛋就算啦,然後同事食肉餅飯⋯⋯

竹籤肉餅飯

食食下咬到硬物,原來係一節竹籤!唔小心真係會啃友!

回想⋯⋯

煎蛋vs炒蛋

鮮油多

另外,餐廳亦有一味脂肪大挑戰嘅「鮮油多」,多士熱但鮮油凍,襯鮮油未溶時食,好好味,好過翠華,但外賣又係激死!本來外賣鮮油已經易溶,應學翠華一樣分開冰震住鮮油會好d。華安唔做多層功夫都算,包裝伙記仲要將鮮油多垂直放熱辣辣湯麵上,即鮮油只隔包裝紙袋,直接接觸湯麵兜!唔好話拎返公司嘅路程,諗都諗到不出10秒都會溶晒啦!最後變成牛油浸麵包!如果唔係幫襯開,完全想像唔到佢哋以前對包裝咁嚴謹⋯⋯

最後,我認外賣鮮油多係我傻,無理由期望佢會細心到好似翠華咁公開包裝(真係無理由?),但連最基本嘅煎蛋都煎到咁,抹一下鑊撈都廢事,好難想像食品衛生程度可以有幾好。

好失望⋯⋯
TakeAway