2016-03-16 298 views
近期大熱既「蒸氣石鍋」越開越多,好似總有一間喺左近咁。無他既,除左全程有人服侍、好似食殘廢餐咁之外,更加唔需要擔心會食到平時打邊爐時常見果個「油淋淋」既萬年油化學湯底,最適合一大班注重健康朋友飯聚之用!同其他潮福分店唔同,呢度採用既係「半自助」形式,$298一位另加$12醬油同加一,如果8點前離座或10點半後入座更加只需$248添。套餐包一個粥底,每位一個燉湯,另送半隻加拿大龍蝦同五款海鮮定食,其他配料同埋酒水更加係150分鐘之內完全無限任飲任食添!老實講,以咁既價錢可以食到「放題式」蒸氣石鍋真係抵到爛,性價比極高!沙參玉竹燉海中寶湯︰沙參軟硬程度剛好,口感一流。雞腳亦都煲得好腍、非常易入口,正!蟲草花燉雞湯︰唔知係咪落得太多配料既關係,燉湯整體口感偏鹹,即使對於鍾意食濃味食物既我都覺得好似over左少少!加拿大龍蝦︰龍蝦既size有成隻手掌咁長,由於蒸既時間剛好,可以食到肉既鮮味,放埋蒜蓉落去一齊蒸更加令佢入口時非常惹味添!日本大元貝︰Again,因為用左特別既材料醃製令佢更加惹味,同平時只係「清蒸」既煮法口感好唔同,值得一試!大連鮑魚︰放左蟲草花一齊去蒸既口感唔錯,不過唔知係咪我地

沙參玉竹燉海中寶湯
蟲草花燉雞湯
加拿大龍蝦
日本大元貝
大連鮑魚︰放左蟲草花一齊去蒸既口感唔錯,不過唔知係咪我地蒸既時間over左少少所以口感偏韌,所以想食好野既朋友記住要留意個timer呀!
大連鮑魚
北寄貝︰平時食壽司同魚生就食得多,「清蒸北寄貝」都係第一次!唔知係咪食開生既version多,感覺總係怪怪的,不過鍾意試新野既朋友千企唔好錯過呀!
北寄貝
象拔蚌仔︰非常好食,絕對係必食之選。肉質煙煙韌韌非常有質感,一啖蟲草再一啖象拔蚌仔入口既感覺超正!
象拔蚌仔
聖子皇
肥牛片︰坦白講,整體肉質偏肥,有D似平價火鍋放題之流,如果D肉可以再瘦返少少就更好喇!
肥牛片
勝瓜︰非常新鮮,蒸既時間剛好可以食到鮮甜既味道之餘又唔會有老既感覺,絕對係食肉獸「中場休息」時不可或缺既一道菜!
勝瓜
蟲草雞︰蟲草既味道因為清蒸既關係可以滲入雞裏面。不過,D雞略嫌多骨左少少,而且有D好似雞頸之類既頭頭尾尾,所以如果每碟既份量再多少少就更好喇!
蟲草雞
新鮮排骨粥︰放喺蒸籠下面慢火咁煲,吸收晒整晚每一道菜既精華所在炮製而成既排骨粥味道自然一流!軟綿綿既粥底配埋吸收晒海鮮既日月精華既排骨入口感覺真係一流,大家記住要留肚清晒煲粥呀!
馬拉糕︰非常鬆軟,絕對係飯後甜品絕佳之選,食埋飯後生果剛好為呢餐劃上完美句號!
馬拉糕
整體黎講,呢間「潮福」既服務能夠貫切集團一向既水準。頻頻換碟唔在講,食完一道菜之後更會主動幫你去蒸下一道菜,全程自動波絕對唔駛三催四請!以$300左右一位既價位黎講,呢間潮福分店絕對適合budget有限、但胃口無限既大胃皇!
2016-03-14
$340 (Dinner)
沙參玉竹燉海中寶湯
蟲草花燉雞湯