2017-03-11 531 views
話說,成日聽班frd講話紅磡川粵米線大王好正,但由於某些原因次次都無食到,大多數係因為一話食米線就自自然然行咗去譚氏。咁今次咁啱要趕住上堂,又行到嚟紅磡,就一於去試試米線大王。差唔多行到去門口,啲呀姐就勁熱情咁招徠我地,同我地講話食米線會送嘢飲,凍檸茶都唔使加3蚊哈哈。門口就擺咗有外賣紙同筆俾客人自動波,見佢選擇都大同小異,湯底就有酸辣同麻辣,面底就有米線同紅薯粉,餸都算多款式。因為佢主打川菜的緣故吧,就多了口水雞等等川味選擇。我個人就唔係好食得辣,就驚啲口水雞太辣,就保險起見揀咗炸醬豬潤米線,湯底就揀微酸辣。我外賣拎走,我見佢都好細心咁分開湯同米線,避免米線浸到發脹。打開個湯底嗰陣都嚇了一跳,因為個湯底太紅,同行朋友買了麻辣湯底都無咁紅。就擔心會唔會都超辣,但食落去都ok,唔會太辣,啱曬啲食開bb辣人士,酸酸地,又幾開胃。我見佢炸醬係寫 川粵炸醬,我心喃標榜得自己個名啲餸,點都唔會太差,結果都沒有令到我失望,但也沒有太大驚喜,大概是我對它期望太高?不過同行友人就贊不絕口,話好食過譚氏好多。而豬潤都幾好食,夠爽脆同嫩滑,又唔會有好大浸腥味。外賣盛惠34蚊,作為晚餐都叫做係超抵食之選。

咁今次咁啱要趕住上堂,又行到嚟紅磡,就一於去試試米線大王。

因為佢主打川菜的緣故吧,就多了口水雞等等川味選擇。

雜醬豬潤酸辣米線

而豬潤都幾好食,夠爽脆同嫩滑,又唔會有好大浸腥味。

外賣盛惠34蚊,作為晚餐都叫做係超抵食之選。
2017-03-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$34 (Dinner)
雜醬豬潤酸辣米線