2008-02-19 22 views
盛八年初五約左個係美國返黎嘅好朋友,本來想食D特別野,但係時間關係,所以只可以係旺角食lunch,結果去左一直想試嘅盛八。上到去只有兩張枱有人,等左一陣都冇人黎帶位,原來佢地只兩個女仔返工,我地三個人隨便坐左張六人枱,個朋友初初睇Menu好似冇乜興趣,佢又成日去日本,D日本人成日帶佢食好野,所以我就好求其叫左幾樣野,牛腹胸, 牛舌, “肥豬肉”(唔記得Menu點寫) ,有機什菜,生菜硑, 念住食住先…上菜就知唔夠同一定唔啱個朋友食,因為份量太少,始終係美國除左和牛冇乜牛冇得食,而且價錢好平同好大份,所以馬上加左Superhot雞肉,牛心,牛肝,泡菜碢…牛腹胸,牛舌未解凍,所以要等一陣先可以開始燒。牛腹胸,好似係招牌菜,牛味幾重,脂肪夠平均,夠厚身,燒起黎D油好香同D肉汁加埋,好正。牛舌,一般有D ”un”,同厚左少少。“肥豬肉”,好香,送飯或者夾生菜幾正。講起食生菜,早輪係大陸同亞爸嘅Korean朋友食Korean BBQ, 先知道D生菜係用黎放係個爐上面, 如果D肉燒好又唔想食住,可以放係D生菜上面隔住,可以保温又唔會燒燋,仲等我係甘攞黎夾肉食。牛肝,OK,幾好味。牛心,以前未試過,
盛八

牛腹胸,牛舌未解凍,所以要等一陣先可以開始燒。

牛舌,一般有D ”un”,同厚左少少。

牛肝,OK,幾好味。

牛心,以前未試過,口感同牛舌差唔多,不過完全唔肥,所以冇乜味,下次一定唔會再食。

Superhot雞肉,反而我覺得係最好食,有雞味,好香黑椒,Marinate得啱啱好。

泡菜碢, 同Korean煮嘅好唔同, 味道唔錯, 同個朋友要加多個飯送埋佢,但講真我唔太清楚碢裏面有乜,因為所有野都煮到溶晒,會有少少泡菜淨。

當我地食晒所有野嘅時侯,個小姐特然攞個有機什菜黎,算啦過年食埋佢,但係份量真係比起個牛仲驚人,三舊加埋應該唔夠三份一條嘅玉米,三片紅蘿蔔,三片洋葱,甘就收四十幾。

成餐飯如果唔係朋友嘅未婚妻話要Keep Fit影婚紗相, 我地一定最少要叫多個炒飯,真係唔係好飽。

其實整體味道係幾好,但係份量實在太少,牛肉唔怪得佢地,但係雞同菜都咁少,就有D過份。Service? 兩個人做十張枱可以有幾好?我地用左兩個幾鍾先食完個Lunch,如果唔係放假,鬼彩佢!

個手寫板幾勁,我D字都認得到!!