2010-04-23 15 views
這次午餐, 是近幾年來最滿意的一次, 難得的是不論食物, 菜式, 服務, 環境, 價錢, 都可以俾足十分 和朋友吃得心滿意足地離開, 現在還回味無窮, 就是反悔一開始沒把所有菜式照下來第一次去, 被地圖嚇了一跳, 遠! 但美食引誘下, 還是冒著大雨下進發! 怎科原來從MTR exit B 出, 步行不到10分鐘就到了! 餐廳很有外國氣氛, 到達時是下午一點多, 室外就坐了一台外國人, 看他們喝著紅酒聊天, 好不爽意!和朋友在室內坐下, 笑容滿臉的侍應先問你要什麼飲品 (外國餐廳的習慣), 想不出下侍應很親切的提出要水嗎? 凍水不是Tap water, 熱水不停幫你refill, 一坐下來感覺就很好! MENU選擇很多, 價錢由六十多, 至一百左右, 但前後有面包, 湯, 沙拉, 主菜, 甜品, 飲品! 實在非常抵吃 侍應主動問我們是不是share來吃, 原來是有"深意"的, 真係好體貼既服務啊!首先送上的麵包, 二個人一大條, 牛油覺得普通, 我反而更愛將麵包撕開和湯一起吃, 美味之極! 最後一大條麵包還是吃不完 starter 要了apple with creamy chicken

starter 要了apple with creamy chicken salad, 好清新爽口又開胃, 份量仲好大! italian sausage with salad 仲掂! 帶小小甜的烤腸, 酸酸的salad (有tomato), 食到停唔到口

SOUP - 呢餐印象最深刻的是clam chowder! 好看好濃, 仲有大大粒既蜆肉, 係我有所以來飲過最正既CLAM CHOWDER! 同麵包一齊食, 一流
青豆湯都唔錯, 茄味好重, 仲有幾多fresh tomato俾你咬吓!

主菜是 牛扒寬條麵! 上菜時噸了一跳, 為什麼只有半塊牛扒的? 原來廚房知道我們share來食, 好細心的事先將兩份main course分開一人一半, 非常照顧食客, 真係好讚
牛扒上有蒜蓉牛油, 味道正到唔知點形容! 7成熟剛剛好, 雖牛味不重, 但口感一流, 份量更足
寬條麵 相對下就失色少少, 可以再creamy多點, 但我們先入為主吃了牛扒, 所以對寬條麵的評價未必中立
以68蚊既價錢, 肯定的是這寬條麵絕對比外間很多的西餐廳好吃得多!

食完咁多樣菜, 其實已經飽到上心口, 但仲有daily desert! 白色的lemon慕思蛋糕賣相已經非法討好, 輕輕的lemon酸化開了"滯"的感覺, 不愛吃慕思的我也KO成功!

飯後一邊喝餐飲, 一邊聊天, 時間過得不知幾快!

第一次係openrice俾滿分, 今次最滿意的當然是美食, 但5星級的服務卻加分不少! 真的很欣賞IL Meglio侍應們! 每位都帶著笑容, 非常親切有禮, 收碟上菜很到位, 還會幫你把麵包碎掃走, 好有heart! 真係好耐冇係香港食得咁開心, 咁舒服, 實在太難得! 雖已加一, 埋單時還是俾多小小tips當做小小心意! 下次絕對會再帶家人和朋友來享受

細心幫我們已分開一半的兩樣主菜
2010-04-22
$100 (Lunch)
細心幫我們已分開一半的兩樣主菜