2007-10-11
終於尋晚食到啦!依各網友提示,試咗:燒鴨瀨一如傳聞,d鴨係凍嘅,要浸一浸d湯先會暖返。而且碗野唔算大,男人真係唔夠。不過咁,亦都一如傳聞,真係好正!每一樣都有佢應有嘅味道同口感,燒鴨有燒鴨味、皮香(仲有d脆添),湯底有鴨湯味,瀨粉亦都有佢嘅味道。重要嘅係,佢地好夾,配合之後,我只可以講,呢碗真係燒鴨瀨嘅代表作!水餃麵同樣,細細碗,個樣無乜特別,不過食落,d麵爽夾滑、又無乜梘水味,水餃每一乜都咁正,皮唔太厚、唔太薄、無話有一乜係一舊粉,入面有齊蝦、豬肉末、筍絲、冬菇...湯底亦都似樣。同坊間好多麵舖比較,呢碗先至稱得上係真真正正嘅水餃麵!蠔油九菜花好嫩滑,無一條係有渣,正!幸好佢有一眾港大學生支持,唔係,真係好難可以堅持到真味嘅食肆。同學們,你地真係要好好咁愛惜佢呀!
燒鴨瀨
水餃麵
蠔油九菜花
好嫩滑,無一條係有渣,正!