2018-10-09 582 views
我同細妹一向好鍾意東南亞風味,今次聽聞天后有間越式傳統餐廳,就決定搵一晚嚟試吓有幾滋味。餐廳位置唔算係人流多嘅地方,但係正所謂地上執到寶,問天問地攞唔到,根據過去幾年覓食經驗,隱世餐廳通常先至有水準😎行到身水身汗,首先叫咗杯涼浸浸嘅牛油果沙冰!飲落有驚喜,牛油果好香甜,沙冰打到好幼滑,幾乎飲唔出係冰,每啖都係牛油果肉😍😍,$30仲平過自己買牛油果🥑認真抵飲,抵過starbucks😆食越南野少不了越式法包,配料有腩肉、扎肉、肉鬆、青瓜、酸菜、芫荽、蔥、肝醬,始終係經典味道🤩成個法包烤焗過,外皮好鬆脆,厚度適中,令到麵包同配料比例得宜!$65以一碗麵嘅價錢來講唔算平,但係分量足夠兩個人分享。上面有大大塊魚肚,吸收晒上湯好好食。自家製拉麵果然係唔同啲,質地好滑,好有煙韌嘅口感。我斑斕蛋糕食得多,但斑斕綠豆糕真係第一次食,冇估到口感咁豐富,兩層滑嘟嘟又煙韌嘅糯米層中間有綠豆蓉夾心,未放入口已經聞到陣陣椰奶香味,仲有綠豆蓉嘅甜味,雖然細細舊要$13件,但係值得嘅👍🏽

牛油果沙冰

越式法包

Q1麵

$65以一碗麵嘅價錢來講唔算平,但係分量足夠兩個人分享。

上面有大大塊魚肚,吸收晒上湯好好食。

自家製拉麵果然係唔同啲,質地好滑,好有煙韌嘅口感。
斑斕綠豆糕

牛油果沙冰