2017-05-31
話咁快就結婚一週年,遲遲都未諗到食啲咩,就上網睇下blog、團購有無推介,睇岩呢間好岩週年吃,就訂左早少少的枱,和胖蕉老公撐枱腳一入到黎就覺得好熟面口,環境帶著歐美裝潢,有情調和開揚。我們坐在大玻璃前,可望到海景,景觀不錯。果然跟網上說一樣合適慶祝週年紀念。侍應招呼是一般西餐禮儀,會先問開那款水(收費),然後點餐,打開menu的左手邊見有二人餐,很好沒有困擾選擇困難症的我們,就按二人餐去點菜。二人餐都有麵包和湯,我選擇了牛肝菌濃湯,材料好豐富,啖啖都有咬口,滿滿都是菇菌,又香又滑,如果我奶奶去到應該都會好鍾意。頭盤方面我地選擇咗蟹餅,雖然之前睇網上已經有介紹係必點嘅菜式,加上嚟到喺門口吧枱已經見到佢哋一碟一碟咁樣燒脆表面,不得不試吓呢個招牌。蟹餅上面有兩款醬料伴碟,而蟹餅上面也有綠色嘅醬料,口感上好似越南野會食到嘅醬,口感上配搭不錯,再加上切開蟹餅裏面是一絲絲的蟹肉,味道鮮甜,表面脆口,外面難以食到這樣口感的蟹餅。還有旁邊的沙沙醬混甜的生果醬,酸酸甜甜的更令其可口。而仲有一款好似明太子混千島醬的,增加左蟹餅嘅鮮甜口感。我會較喜愛生果醬的甜美。主菜方面我選擇了碳烤美國肉眼扒(12安士)第
主菜方面我選擇了碳烤美國肉眼扒(12安士)第一口吃落去真係覺得係炭烤嘅口感,眼看一格一格嘅網紋,就好似見到八舊腹肌一樣可口,已經流口水了。他的蘑菇汁就像剛剛的牛肝菌濃湯的濃縮版,味道我是很喜歡的,跟牛扒也很配搭