2020-10-27 53 views
Mamaday呢個品牌已經出名左一段時間,今日發現佢地開左間新Cafe,即刻過黎佐敦試下。我係抱有期望去試既,畢竟總店有咁多好評,試完果然不負所望,有好野食,好野飲,仲有好多地方可以比你影相打卡。未入店內係對面馬路已經見到2對對聯,「年華不為少年留,自由莫等老來求」,很有意思,各少年真係要把握現在呀!嚟之前做咗功課,呢間Cafe係自助形式,大家喺地下買完嘢食就可以拎上一樓慢慢食,樓上仲有個陽台同埋好多特色佈置比人打卡。呢間Cafe有好多隱藏餐單,你單單自己睇餐牌未必會知道有咩好食🙈,所以我還是請店員幫我選擇,來個“咖啡師發辦 Omakase” 😝。越南手滴咖啡$44越南咖啡需要20分鐘完成滴漏過程,我聞一聞濾壺入面既咖啡,Wa,散發住好濃郁既朱古力香味。滴漏完之後再媾埋杯底既練奶,個感覺係比純飲完全兩回事,味道好有層次,同時飲到濃郁,咖啡,朱古力味仲有練奶既甜味,呢杯咖啡好有驚喜。薩爾瓦多手沖咖啡$65叫得手沖咖啡,當然要欣賞埋靚仔店員既沖咖啡技術,由揀豆,磨豆,沖調,咖啡師都親自落場表演。呢杯薩爾瓦多精品咖啡飲落唔會太酸,body比較厚身,味道balance。Oreo鹹蛋黃Moose

越南手滴咖啡$44

薩爾瓦多手沖咖啡$65

Oreo鹹蛋黃Moose cake $48
呢件蛋糕先係今日重點,滲入分子料理既概念,整出呢件真係有鹹蛋黃味既Moose cake,蛋形既外表,外面鋪面Oreo碎,對半切開真係”完美還原”一隻咸蛋,清潔見到咸蛋黃和蛋白部分,蛋黃真係食到有咸蛋味,有創意同特色之餘味道又好夾,非常推薦既隱藏Menu之一!

抹茶紅豆芝士蛋糕$48
呢度嘅芝士蛋糕係走輕盈路線,芝士味唔似出面街食嘅咁重,食落一啲都唔會漏,即使一個女仔食晒成件都唔會有罪惡咁🙈

總括而言,Mamaday Studio無論場景佈置,設計同嘢食都非常用心,相信好多人會專誠過嚟影相打卡,但我希望大家都多d將重點放係餐廳既食物到,因為佢地真係好有創意,誠意同心機擺左落去設計蛋糕同手調飲品到。呢間餐廳既顧客體驗我會比滿分,下次有機會一定會再嚟。

2020-10-21
$95 (Lunch)