2019-07-13 6551 views
曾經睇過一個報導介紹素媽媽,基本上一睇完就已經立刻動手打電話訂枱,不過唔係滿座,就係素媽媽放假,今次終於都預約到喇,簡直係覺得自己中左奬咁本身餐廳係位於觀塘區工業大廈內。餐廳內採用開放式廚房,周圍放左啲花同好多多肉植物,裝飾好簡單,好舒服,好有家嘅感覺剛好另一枱食客改左時間,今日就只有我地一枱,包場嘅感覺更正,一班朋友可以暢所欲言都唔怕影響到其他人首先係火龍果龍眼藜麥沙律,好特別嘅味道,有淡淡嘅龍眼甜味,感覺好清新,好好味,假如份量再多啲更好韓式香辣豆卷,尼個賣相似雞膇嘅豆卷,配上辣汁製作,真係有九成似食緊個韓式炸雞,豆卷可以整到咁嘅菜式,真係要俾十個like佢秘製脆香玉排配石榴子薑沙律,個玉排係菇製成,真係做到脆香嘅效果,外皮酥脆,配上有咬口嘅菇,真係一個字‘’正’‘石榴子薑沙律又出奇地好match,點解可以咁好味道煎釀琵琶豆腐配馬來柑桔汁,脆脆的豆腐配上柑桔汁,唔錯京汁茄子千層,京汁嘅味道唔會太濃而蓋過茄子嘅味道,又係我另一喜歡嘅菜式印度椰子無花果雪蓮湯,個湯好甜好飲之餘,印度椰子有潤肺嘅功效,而雪蓮更可以降血壓調理血糖,係有益嘅湯水羽衣甘藍新豬肉抄手,素菜就當然唔會有真嘅肉,再加
石榴子薑沙律又出奇地好match,點解可以咁好味道
煎釀琵琶豆腐配馬來柑桔汁,脆脆的豆腐配上柑桔汁,唔錯
羽衣甘藍新豬肉抄手,素菜就當然唔會有真嘅肉,再加羽衣甘藍做出來嘅抄手竟然可以咁美味
金瓜汁浸時蔬,南瓜汁味甜,配上椰菜花又可以好夾,好好味!
蟲草花牛肝菌猴頭菇蒸飯,簡簡單單嘅蒸飯一上枱就已經香氣十足,令人不禁要再添多碗
最後以紫薯芝麻湯丸作總結,絕對係完美嘅句號

尼個素菜餐絕對做到色香味俱全,誠意推薦俾大家
Type of Meal
Dinner